VIDEO Atac terorist cu luare de ostatici la Reșița, poliția a intervenit în forță

Un atac terorist a avut loc miercuri în zona Parcului Tricolorului din Reșița. Polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au intervenit în forță pentru a salva un ostatic care a căzut în mâna unui terorist înarmat. Acesta a fost de fapt scenariul exercițiului demonstrativ care a avut loc cu ocazia Zilei Poliției.

”În ultimul timp actele teroriste și luarea de ostatici a devenit o realitate a statelor europen, există forțe specializate la nivelul fiecărui stat, care acționează. În România alături de Brigada Antiteroristă a Serviciului Român de Informații care este forța principală și cea specializată, există forțe speciale ale Jandarmeriei și ale Poliției Române. În cadrul exercițiului de astăzi nu au intervenit decât colegii mei de la acțiuni speciale”, a precizat comisar șef Dinu Nicorici.
A fost un exercițiu desfășurat într-un tempo mult mai rapid decât de obicei și au fost marcate principalele acțiuni într-o astfel de situație, adică urmărirea în cadrul urban, blocarea în trafic, luarea unui ostatic și intervenția în forță.

”Întotdeauna intervenția în forță este precedată de o perioadă de negociere, în cadrul căreia negociatorul abilitat încearcă să obțină predarea teroriștilor, eliberarea ostaticilor, diminuarea capacităților de acțiune ale teroriștilor, întrucât negocierile, așa cum ați văzut astăzi, au eșuat, a avut loc o intervenție în forță urmată de uciderea teroristului”, a mai spus comisarul Dinu Nicorici.

Tot cu ocazia acestui eveniment a avut loc și o demonstrație cu câini polițiști, ”câini de urmă”, care i-au încântat mai ales pe copii prezenți în Parcul Tricolorului. A fost vorba despre o demonstrație de antrenament specific al câinilor.

În cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin există echipe formate din câini și conductori, antrenați special 3 luni și care urmează niște cursuri de alte 3 luni la Centrul de Pregătire al Poliției Române de la Sibiu, la Centrul Chinologic Sibiu. Nu sunt văzuți pe stradă în patrulare, deși există și câini de patrulare, deoarece nu sunt suficiente echipe, câine – conductor.

”Atunci când avem o ”situație de urmă”, în situația în care trebuie să căutăm urme, câini sunt folosiți”, fiind vorba de câini de urmă”, a spus comisarul Nicorici
În cadrul unui program cu finanțare europeană Poliția Română a achiziționat și a pregătit câini specializați în căutarea de țigări, folosiți la misiuni de descoperire a țigărilor de contrabandă. Și la noi în județ există un câine specializat în țigări, în zona Oravița, care urmează să fie adus la Reșița.

Demonstrațiile de miercuri au fost un adevărat spectacol de calitate și profesionalism și care a lăsat reșițenilor prezenți o impresie favorabilă vis-a-vis de pregătirea polițiștilor din județ.

Comentarii

comentarii