VIDEO Autoritatile, „avocaţi” ai devoratorilor de padure din zona parcurilor naturale ?

Concluzie la primul rapoart de monitorizare a tăierilor de arbori din parcurile naturale situate în sudul Banatului: „Autorităţile trebuie să se implice mai mult pentru stoparea fenomenului” !

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), a realizat în perioada octombrie – decembrie 2014 o monitorizarea a agresiunilor împotriva pădurilor din interiorul şi din zonele limitrofe ale parcurilor naţionale Semenic – Cheile Caraşului şi Cheile Nerei – Beuşniţa.

Concluziile raportului de monitorizare pe această perioadă sunt următoarele:
-Există multe exploatări de masă lemnoasă deschise în zona de vecinătate a PN Semenic Cheile – Caraşului a căror mangement defctuos poate să afecteze sau a afectat deja gospodriile cetăţenilor din localităţile aflate pe cursurile de apă din zona acestor exploatări. Este posibil ca aceste exploatări de masă lemnoasă să se facă şi în interiorul unor zone de protecţie integrală sau zone de protecţie strictă iar acest fapt urmează a fi clarificat pe perioada următorului raport de monitorizare.

-Activitatea generală de management a PN Semenic Cheile – Caraşului este reglementată într-un mod incoerent datorită faptului că ultima variantă a Planului de Management al Parcului nu este aprobată prin Ordin al Ministrului Mediului, fapt care permite interpretări diferite ale Legii Ariilor Naturale Protejate de către factorii direct responsabili.

-Activitatea de pază pentru protecţie şi conservare realizată de administraţiile celor două parcuri este insuficientă iar în unele cazuri de agresiune autorităţile cu responsabilităţi directe nu au acţionat preventiv pentru a evita producerea fenomenelor constatate de către GEC Nera. În alte cazuri se constată o lipsă de fermitate în acţiune iar autorităţile par a se transforma în „avocaţi” ai administratorilor de parcuri, administratorilor de terenuri împădurite şi ai operatorilor care exploatează masa lemnoasă.

-RNP Romsilva are interese economice si comerciale în administrarea pădurilor din interiorul parcurilor iar subcontractarea activităţii de protecţie şi conservare a naturii de către RNP Romsilva în seama administraţiilor celor două parcuri generează un conflict de interese. Situaţia fiind cvasigenerală pe teritoriul României, raportul recomandă factorilor majori de decizie din domeniul protecţiei naturii (Parlamentul, Guvernul, Ministerul Mediului, Departamentul Pădurilor) să înlăture de urgenţă, prin reglementări adecvate, acest conflict de interese.

Monitorizarile au fost realizate în cadrul proiectului „STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului” realizat cu sprijinul financiar al FONDULUI PENTRU INOVARE CIVICĂ care este un program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

[youtube id=”DTnBAzDiwN8″]

GEC Nera

Comentarii

comentarii