VIDEO Batalie pe viata si pe moarte pentru salvarea padurilor din jurul Resitei

Primăria Reşiţa a transmis marti către conducerea Ocolului Silvic Reşiţa, în cadrul consultării publice organizate de instituţie, o adresă oficială prin care îşi menţine poziţia de a se opune exploatării industriale a masei lemnoase de pe cele 1050 ha de pădure, proprietate dată în administrarea Ocolului Silvic. Primăria înţelege că sunt lucrări de amenajare forestieră obligatorii, de genul ingienizare şi curăţenie, însă nu cu preţul defrişărilor masive. De aceea, la modul concret, municipalitatea doreşte să analizeze clauzele contractului de administrare încheiat cu Ocolul Silvic în 2013, urmând să propună modificarea unor clauze, sau, după caz, rezilierea contractului.

,,E un măcel, din punctul meu de vedere!” a afirmat Ioan Popa, primarul Reșiței referindu-se la tăierea pădurilor de pe dealurile municipiului de pe Bârzava.
Municipalitatea reșițeană va iniția o dezbatere publică cu privire la exploatarea pădurilor din jurul Reşiţei, după ce mai multe ONG-uri au semnalat faptul că pe dealurile din jurul orașului se exploatează lemn. Primarul Reşiţei a declarat că din punctul lui de vedere ceea ce se întâmplă este un măcel.

„Am hotărât să facem o dezbatere pe această temă. Am primit de la diferite ONG-uri solicitări de a stopa tăierile de pădure din jurul orașului, pentru a transforma această zonă într-una pentru plimbare, pentru recreere. În plus, e totuși plămânul orașului, pădurile din jurul Reșiței reprezintă o mare doză de oxigen! În Dealul Ciorii, în Poiana Golului, înspre Minda, înspre Secu se taie în disperare! E un măcel, din punctul meu de vedere.Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Noi am fost obligați să încheiem un contract cu un operator de servicii de pază pentru păduri și în ultimii patru ani costurile noastre cu paza acestor păduri se ridică la 120.000 – 140.000 de lei pe an. Dânșii ne propun tăierea de masă lemnoasă care să compenseze această sumă, numai că valoarea masei lemnoase e foarte mică, spun dumnealor că e lemn de proastă calitate, și vom ajunge în situația tâmpită în care ne vor tăia toate pădurile, alea pe care le consideră în cuantumul pazei, și la un moment dat nu vom mai avea ce să tăiem ca le plătim paza”, a afirmat Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa.

Reprezentanții Direcției Silvice din Caraș-Severin au declarat că exploatarea pădurilor se face conform amenajamentelor silvice şi a actelor normative în vigoare şi nu este vorba de exploatare la ras. Astăzi reprezentanții primăriei au solicitat Ocolului Silvic Reşiţa modificarea contractului, astfel încât plata pentru pază să fie realizată în bani de către municipalitate şi nu prin exploatare. „Primăria Reşiţa a transmis astăzi către conducerea Ocolului Silvic Reşiţa o adresă oficială prin care îşi menţine poziţia de a se opune exploatării industriale a masei lemnoase de pe cele 1050 ha de pădure, proprietate dată în administrarea Ocolului Silvic.

Primăria înţelege că sunt lucrări de amenajare forestieră obligatorii, de genul ingienizare şi curăţenie, însă nu cu preţul defrişărilor masive. De aceea, la modul concret, municipalitatea doreşte să analizeze clauzele contractului de administrare încheiat cu Ocolul Silvic în 2013, urmând să propună modificarea unor clauze, sau, după caz, rezilierea contractului”, se arată în comunicatul de presă transmis de către Primăria Municipiului Reşiţa.

Comentarii

comentarii