VIDEO Premiere in concursul Dis-moi dix mots” – Spune-mi zece cuvinte

Secția Franceză a Bibliotecii Județene ”Paul Iorgovici” Caraș-Severin a găzduit cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, festivitatea de premiere a concursului de creație literară și plastică ,,Dis-moi dix mots”.
”Concursul Dis-moi dix mots, în traducere – Spune-mi zece cuvinte. Acesta este un concurs de creație literară și artistică, pe care noi îl organizăm în fiecare an de Ziua Francofoniei. Scopul este acela de a celebra și de a promova limba franceză. Aceste zece cuvinte sunt, în fiecare an, altele și respectă o tematică anume. Anul acesta, tematica este tehnologia informației, cuvintele vin din tehnologia digitală, fiind pe placul celor tineri. În același timp, tema aleasă arată și maniera în care limba franceză se înnoiește, o dată cu apariția acestor cuvinte noi, datorită evoluției tehnologiei digitale” spune Eugenia Burileanu, bibliotecar la secția Franceză a Bibliotecii Județene Paul Iorgovici Caraș-Severin:

Pornind de la aceste zece cuvinte, concurenții trebuie să realizeze lucrări literare scurte, lucrări plastice sau lucrări artistice (filmulețe, fotografii), să își folosească atât creativitatea cât și, desigur, cunoștințele de limba franceză, astfel încât, să creeze lucrări originale.
În acest an, au fost trimise 17 lucrări literare, 26 lucrări plastice și un film, de la școli și licee din Reșița, Caransebeș, Berzovia, Moldova Nouă și din Oravița.

Din păcate, interesul pentru limba franceză este unul în scădere, în comparație cu limba engleză, de care tinerii sunt din ce în ce mai preocupați. Cu toate acestea, există și copii care iubesc limba franceză și pe care doresc să o aprofundeze.

”Acest concurs reușește să evalueze calitățile teoretice și practice acumulate de-a lungul acestor trei ani în care am învățat limba franceză. Pentru mine contează foarte mult acest concurs, deoarece, îmi place limba franceză și chiar îmi doresc să văd cât pot să fac într-o compunere, cum mă descurc, dar și care este părerea altora despre felul în care reușesc să mă descurc. Sunt foarte entuziasmată și am să particip de fiecare dată. Am încercat să fac o compunere literară în care să descriu natura, toate fenomenele care au loc în natură, despre vietățile care își găsesc locul în natură și cred că am și reușit,, a spus una dintre concurente.

Manifestarea a fost organizată de biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici”, în parteneriat cu Asociația de Prietenie Caraș-Severin – Franța și Direcția de Cultură Caraș-Severin.

Comentarii

comentarii