VIDEO Bucurii în prag de sărbători pascale: peste 100 de persoane vor ajunge în stradă la Bocșa

Bocsa (1)Cel puțin 100 de persoane- toți membrii ai mai multor familii care locuiesc în Bocşa în Colonia Oltului, vor ajunge în stradă. Cu bagajele făcute și pachete de haine pregătite – așa așteaptă aceste familii de creștini Învierea Lui Iisus și Sfintele Paști.

Conducerea S.C. Energrom – societatea aparţinând unei doamne din Bucureşti şi care a cumpărat ,,cadavrul” fostului CM Bocşa pentru fier vechi, îi hărţuieşte cu somaţii şi portărei pe bieţii oameni să părăsească locuinţele în care, unii dintre ei, locuiesc de aproape 40 de ani. Aceste case au aparținut IGOB, adică, Intreprinderii Gospodărești a Orașului Bocșa. Se poate vedea aceasta pe plăcuțele rămase încă pe case.

Situaţia este cunoscută de edilul oraşului, Eugen Cismăneanţu şi aleşii urbei fiindcă la şedinţa Consiliului Local din luna februarie, reprezentanţii locuitorilor din Colonia Oltului, ar arătat aleşilor locali de situaţia în care se află. Situaţia este foarte încurcată deoarece cumpărătorul CM Bocşa – S.C. Energrom este proprietar pe terenurile de sub case, dar casele nu există în documente. Acestea sunt de fapt foste barăci în care au locuit militarii ce au lucrat pe şantierul în care construit uzina. Fără a folosi vorbe mari, aici nu este vorba de moşteniri sau cine ştie ce averi lăsate de la unii la alţii. Efectiv la Bocşa, Uzina a fost construită cu ,,banii poporului pentru popor” adică, de comunişti cu ajutorul armatei. Cu toate acestea, după ce a fost falimentată de fel de fel de interese, uzina a fost vândură pentru fierul vechi care a rămas în hale, sere, centrale termice şi ce a mai existat pe acolo. Cu toate acestea, se pare că miza afacerii este terenul – inclusiv cele câteva sute de metrii pe care sunt construite caselor acestor amărâţi. Lucrurile se puteau clarifica atunci când rămăşiţele uzinei au fost vândute. Numai că fost administraţie a oraşului nu a făcut nimic- asta în condiţia în care erau sume din impozite de încasat. În acelaşi context, se puteau face compensări, numai că, fosta administraţie cu largul sprijin al unor oameni de afaceri din oraş, numai de asta nu au fost interesaţi. ba mai mult, respectivii oameni de ,,învârteli” tip afacere, au pus mâna şi pe blocurile de nefamilişti ale uzinei- şi asta pe preţuri de nimic.
La propunerea actualului primar şi a Consiliului Local, s-a discutat chiar de a cumpăra sau de efectuarea unor schimburi pentru terenurile respective, numai că, cei de la Energrom au venit cu nişte pretenţii enorme, de neconceput, cu preţuri de buricul Parisului, undeva la 4000 de euro metru pătrat- asta într-un oraş unde şomajul este la cote foarte înalte.
De fapt, se pare că respectivii afacerişti au pus ochii pe ,atenţie- o stradă şi un lac înconjurat de teren în mijlocul oraşului. Acestea sunt ale Bocşei, dar de ceva timp, cei de la uzină au oprit accesul locuitorilor pe strada respectivă şi la lac sau în pacul din jurul lacului.
Primarul Eugen Cismăneanţu a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii S.C. Energrom, dar fără rezultat. Ba mai mult, s-a discutat, s-a vorbit, chiar a fost un ton prietenesc de înţelegere, amical, dar la final s-a trezit cu pleaşca, cu surpriza neplăcută. Hotărârile au fost luate tocmai împotriva oamenilor, adică pe dos faţă de ceea ce s-a discutat. Şefii de la S.C. Energrom se leagă morţiş de acest teren -cam cât unul mai răsărit de fotbal, asta în condiţiile în care au la dispoziţie alte 40 de hectare pe care nu se face nimic, dar absolut nimic.
În aceste condiţii, primarul Cismăneanţu împreună cu Consiliul Local au contactat o casă de avocatură pentru ai apăra pe nenorociţii din Colonia Oltului, dar Prefectura s-a opus acestei decizii şi a atacat-o în contencios administrativ fiindcă se pare că nu este tocmai legală.
Mai grav este faptul că aceşti aproape 150 de oameni nu au unde să se ducă: cu banii lor au modernizat casele construite din bârne de lemn prin 1950, apă au de la două fântâni, asfalt nu există, canalizare nici atât iar toaletele sunt în curte. Cel mai cutremurător caz este al unei bătrâne de aproape 90 de ani care şi-a pierdut fiul în aşa zisa revoluţie care i-a îmbogăţit pe unii care acum vor să-i scoată mama în stradă. În momentul unei evacuări, automat, toţi cei 150 de oameni devin cazuri sociale pe spatele primăriei Bocşa.
Cert este că oamenii au începu să fie hărţuiţi, li se trimit somaţii să părăsească casele, sunt terorizaţi cu amenzi de la executori şi după ce au avut câştig de cauză la instanţele de judecată din judeţ, la Curtea de Apel au pierdut şi sunt obligaţi să iasă în stradă.
Culmea este că locuinţele oamenilor construite din lemn prin 1950 şi care au doar câte o cameră şi o bucătărie, au fost evaluate de evaluatorii din …..Bucureşti, la ……80.000 de euro locuinţa iar terenul la 4000 de euro metru pătrat. oare de ce ? Ce interese sunt acolo ? Unele tipic Dâmboviţene, desigur. Şi când te gândeşti că în spatele acestei afaceri este doar o….femeie. Oare dânsa are părinţi? Are bunici? Are copii ? Şi dacă da, cum i-ar fi ca aceştia să fie ameninţaţi cu evacuarea fără nici o vină?
ȘI apropo, culmea este că la Bocşa, actuala deputată PDL Valeria Schelean a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din anul trecut. Grav este faptul că deşi domnia sa este de profesie jurist, dar cu toate acestea, încă nu a făcut nimic pentru aceşti oameni.
Oare poporul şi cei mulţi contează numai la alegeri? Ca masă electorală când li se promite marea şi sarea? Doar atunci este nevoie de ei pentru a pune ştampila pe buletinul de vot care propulsează un om în cele mai ridicate elite ale unui popor? După aceea, când chiar are nevoie de ajutor, nu mai contează? Poate că domnia sa nu a auzit de la Bucureşti de problemele celor din Bocşa, a celor mulţi care au pus ştampila. Poate află acum şi chiar face ceva pentru aceşti oameni. Noi- chiar vom urmări problema.

Comentarii

comentarii