VIDEO Cea mai romantica gara cu cel mai romantic peron din Europa este Gara din Baile Herculane

Cel mai romantic peron de gară CFR din lume, se află in Caras Severin la Baile Herculane. Faimosul portal de rezervări Hotels.com a făcut, nu demult, un clasament al celor mai romantice gări, pe baza voturilor acordate de clienții site-ului.
Oamenii au avut de ales între câteva gări celebre propuse de site. Astfel, Gara Centrală din Antwerp a fost votată cea mai romantică gară din Europa, considerată cea mai potrivită locație pentru despărțiri sau întâlniri romantice. Pe locul doi s-a clasat Gara de Nord din Paris, urmată de King’s Cross Station din Londra, aleasă grație atmosferei magice creată de filmările de la Harry Potter care au avut loc aici.

Toate aceste gări sunt superbe, monumentale ca proporții și stil arhitectural, fapt care a influențat votul clienților Hotels.com. Mărimea și opulența, însă, nu sunt neapărat sinonime cu romantismul, așa cum arată portalul de turism YouVisit.info, potrivit căruia o gară cu adevărat romantică, cu cel mai romantic peron din Europa, se află chiar în România. Este vorba despre Gara din Băile Herculane, cu fabulosul ei peron cu iederă, parcă din altă lume. Și dacă peronul este unul foarte romantic și clădirea gării, construită în anul 1878, în perioada deschiderii liniei ferate Timişoara-Caransebeş-Orşova-Vârciorova (10 unie 1879), chiar așa mică, poate sta cu mândrie lângă marile gări istorice europene.

Clădirea gării din Băile Herculane este construită într-un stil baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres. Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei. Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii.

Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenţia colonadele specifice barocului, acoperite de liane, dispuse paralel cu şinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalităţi de marcă ale României ori Imperiului Austro-Ungar şi începe cu Franz Josef, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României.

Din păcate edificiul de o frumusețe aparte are geamurile sparte, tencuiala căzută, iar cei care ar fi trebuit să o renoveze și să o pună în valoare, o lasă să se degradeze în fiecare zi. Cel mai afectat este corpul doi, clădire care arată jalnic.

Comentarii

comentarii