VIDEO Centrul de Permanenta de la Anina s-a nascut mort – nu are bani! Şi nu e singurul din Banatul Montan

Autorităţile din Caras-Severin au reuşit să se facă puţin de ras inaugurând un centru medical ce urma să funcţioneze ilegal şi care practic, s-a născut mort. În oraşul Anina din Caras Severin, nu exista spital, medic stomatolog sau dispensar medical. Ba mai mult, în tot oraşul exista doar o farmacie care în luna augustă fiecărui an, este închisă şi aia fiindcă personalul pleacă în concediu de odihnă. După închiderea spitalului în 2011, la Anina a funcţionat un centru de permanență, dar în urmă cu 8 luni, în vara lui 2017 şi acesta a fost închis din lipsă de fonduri.
Având în vedere că singură unitate medicală se afla la aproape 50 de km, pe drum de munte, la Reşita, în aceste condiţii, s-a luat decizia ca la Anina să fie redeschis Centrul de Permanenţă pentru servicii medicale. Pe fir au intrat primarul, prefectul, directorul DSP şi s-au găsit chiar şase medici de familie care s-au asociat şi care au semnat actele în acest sens.

Ba mai mult – centrul a şi fost inaugurat cu mare fast, fotografii de grup, selfie şi tăiere de pamblici. Și sin păcate, cu atât au rămas fiindcă Nici nu s-a deschis bine noul Centru de permanență de la Anina că s-a şi închis. Problema este la nivel central, deoarece Ministerul nu a aprobat bugetul necesar pentru funcţionarea acestuia. În aceiaşi situaţie se află şi celelalte centre de permanență din Banatul de Munte.

„În momentul de faţă atât centrul de permanenţă de la Anina cât şi celelalte trei care au fost proaspăt înfiinţate nu funcţionează. Motivul pentru situaţia în care ne aflăm este că de la Ministerul Sănătăţii încă nu au fost alocate fonduri necesare pentru ca acestea să funcţioneze ori în situaţia de faţă nici medicii nu pot lucra pro bono pentru că nu există cadru legal care să permită acest lucru. Medicii sunt în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe alte cabinete, dar la centrele de permanenţă nu pot funcţiona. La nivel local, judeţean şi la nivelul CJAS s-au făcut demersuri ca fondurile să fie alocate cât mai repede” a declarat Flavius Rotaru, purtător de cuvânt CJAS Caraș-Severin.

Deşi inaugurat ca la carte cu oficialităţi şi tăiere de panglică, centrul de permanenţă de la Anina şi-a închis uşile din cauza lipsei finanţării. Medicii nu pot face consultaţii gratuite deoarece legea nu permite acest lucru.

În momentul de faţă atât centrul de permanenţă de la Anina cât şi celelalte trei care au fost proaspăt înfiinţate nu funcţionează. Motivul pentru situaţia în care ne aflăm este că de la Ministerul Sănătăţii încă nu au fost alocate fonduri necesare pentru ca acestea să funcţioneze ori în situaţia de faţă nici medicii nu pot lucra pro bono pentru că nu există cadru legal care să permită acest lucru. Medicii sunt în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe alte cabinete, dar la centrele de permanenţă nu pot funcţiona

Centrele de permanenţă înseamnă, de fapt, o prelungire a activităţii medicilor de familie, în regim de gardă. Practic, medicul de familie este între orele 8 şi 14 la serviciu, iar de la ora 15 la 08, este la Centrul de permanenţă, de luni, până vineri. Prin aceste centre, populaţia beneficiază de un minim de servicii medicale pentru ca oamenii nu mai fie nevoiți să meargă la Reșița la UPU pentru o urgență.

Potrivit actelor normative în vigoare, pentru ca un centru de permanenţă să funcţioneze, este nevoie de liberă asociere a minimum cinci medici, iar la Anina, s-au găsit chiar 6. Ba chiar cei şase medici de familie care s-au asociat, au depus la 15 ianuarie documentele necesare pentru constituirea Centrului de permanenţă, astfel încât, începând de luna februarie, acesta să funcţioneze. Numai că, nu a fost să fie iar visele localnicilor au fost din nou năruite şi acum sunt obligaţi să facă iarăşi 40 de km pentru   o injecţie sau o rană la Reşita.  

Se pare că în unele judeţe, centrele de permanentă au răsărit ca ciupercile şi a devenit un mod prin care de la sănătate se scurg sume mari de bani fără rost. Chiar medicii spun asta. În Caraş-Severin există centre de permanenţă Constantin Daicoviciu, Bocşa, Bozovici, Caransebeş şi Soceni, dar nici unul nu funcționează tocmai din cauza lipsei de bani şi a cadrului legal.

„Cauzele sunt, se pare, de ordin central, căci aici pe plan local toţi ne-am făcut datoria. Se pare că fila aceia de buget care trebuia să vină de la Ministerul Sănătăţii nu a venit şi nu s-a livrat către Direcţia de sănătate Publică, care la rândul ei trebuia să o livreze CJAS Caraş-Severin. Se pare că atunci când măreşti punctul de patru ori (preţul la serviciile medicale pe care noi le prestăm)trebuia să se asigure şi banii necesari pentru aşa ceva. În plus, centrele acestea au apărut ca ciupercile. Se înființează în număr mult prea mare, fără a exista un studiu în acest sens, să se vadă dacă chiar este nevoie de așa ceva colo. La Timișoara, pe o singură stradă sunt 3 asemenea centre medicale” a declarat medicul Gheorghe Jenar, coordonatorul centrului de permanenţă de la Anina.

Comentarii

comentarii