VIDEO Cine și de ce încearcă să distrugă Universitatea din Reșița?

Universitatea reșițeană nu trebuie să dispară!, este strigătul societății civile din Reșița, grupată într-o nouă asociație numită Agora Cărășană. Universitatea Eftimie Murgu a dat de-a lungul vremii foarte mulți specialiști care dețin poziții importante în instituții publice și private din țară și străinătate.
Anchetele DGIPI și DNA trebuie să continue, cei vinovați să plătescă, dar ceilalți trebuie să continue, mai spun oameni trecuți de prima tinerețe și revoltați acum de ce se aude despre Universitatea reșițeană. Sunt profesori bine pregătiți și integri, dotări importante și spații reabilitate la cele mai înalte standarde, suficiente argumente pentru ca activitatea în universitatea reșițeană să reintre în normal. De ani de zile se lucrează sistematic la nivel național ca universitățile mici să dispara a mai spus fostul rector al Universității, Ion Vela.

Mai sunt universități în țară unde profesori au fost prinși cu șpagă, sunt parlamentari. primari și alți funcționari în aceeași situație, dar nu s-a pus nici unde problema desfințării instituțiilor în care au fost doveditre acte de corupție. Mai Mult chiar s-a făcut un apel la solidaritate colectivă pentru susținerea universității reșițene.

Reșița este sărăcă, nu mai avem industrie, nu mai avem nimic, măcar universitatea să reziste au mai spus toți cei care au participat la o conferință de presă organizată pentru susținerea Universității Eftimie Murgu.

Cine și de ce încearcă să distrugă universitatea din Reșița? Voci din presa centrală cereau chiar retragerea acreditării universității reșițene. O astfel de atitudine este considerată nocivă și nu este de dorit, au declarat astăzi președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan și Ion Vela, fostul rector al universității. De existența instituției depinde dezvoltarea zonei, au mai precizat aceștia. Totodată, președintele UZP a declarat că actualul rector ar trebui să se dezlipească de zona mediului politic.

O opinie similară a avut și rectorul Universității „Eftimie Murgu”, Doina Frunzăverde. Aceasta făcea referire la calitatea actului educațional și integrității mediului academic din municipiul de pe Bârzava, care nu este dată de cei cinci profesori acuzați de corupție, ci de absolvenții care au reușit să își câștige un renume în instituții cărășene, în firme din țară sau din străinătate.

uem
Scenariul desființării universității a existat, spune fostul rector, Ion Vela, încă din anul 2000, însă atât fosta cât și actuala conducere au reușit să respingă presiunile asupra instituției, iar acțiunea DGA a dat din nou aripi celor care vor distrugerea universității reșițene.

Comentarii

comentarii