VIDEO Conditii inumane oferite calatorilor cu trenul si autobuzele pe canicula

Temperaturile caniculare cu care se confruntă reșițenii în aceste zile sunt tot mai greu de suportat. Pe străzi, arșița soarelui este completată de cea emanată de asfaltului încins. Pe lângă disconfortul termic extrem generat de temperaturile de afară, oamenii sunt nevoiți să îndure și grade mult peste suportabilitate, în mijloacele de transport. În Gara de Nord din Reșița, cei care s-au încumetat să călătorească în aceste zile spre Timișoara cu trenul, au precizat că îndură temperaturi de peste 40 de grade. Vagoanele se încălzesc la extrem, climă nu există și trenul circulă pe această rută numai prin soare. Ba mai mult, la toaleta nici măcar nu există apa – astfel că vagoanele efectiv put.
Câțiva studenți care parcurg des acest traseu cu RegioTrans, au precizat că nu se poate călători decât cu toate geamurile și ușile vagoanelor deschise. Condițiile în care tineri, dar și vârstnici sunt nevoiți să călătorească cu aceste trenuri, sunt demne de lumea a treia.

Dacă un drum cu trenul este o adevărată provocare de rezistență la temperaturi cu mult peste limita decenței, în autobuzele Ro-a-Tir din Reșița situația este de-a dreptul strigătoare la cer. În orele de vârf, când afară sunt +36 de grade Celsius, în autobuze aceasta poate urca spre +40, aerul fiind realmente irespirabil, iar căldura și mirosurile amplificate până la crearea senzației de leșin. Chiar și călătorind doar o stație este un adevărat chin pentru pasagerii care-și plătesc conștiincioși călătoriile, dar beneficiază de condiții inumane. Autobuzele sunt vechi, mizerabile, nu au climă, iar în cele care există, aparatele de climatizare nu fac față, și culmea, autobuzele sunt mereu pline cu oameni.

Am părăsit autobuzul, transpirați și buimaci de cap din cauza căldurii, mergem la instituțiile publice să ne rezolvăm problemele. În sala unde se așteaptă eliberarea permiselor auto, căldura izbește în față încă de la intrare, un geam larg deschis face să intre din când în când o ușoară briză, dar nici urmă de aparat de aer condiționat. Cei care au nevoie să-și facă pașaport în această perioadă au și ei de înfruntat situații iritante. Pe lângă faptul că se așteaptă până la definitivarea întregului proces de obținere a pașaportului, mai există un hop de trecut: căldura din sala de așteptare. Deși aici exista un aparat de aer condiționat, acesta nu făcea față mulțimii și gradelor caniculare de afară. Aceeași căldură ne așteptă și pe holurile serviciului de eliberare a cazierului judiciar. In sala de asteptare exista aer conditionat, dar mai multi cititori ne-au sunat la redactie si ne-au spus ca solicitantii de cazier judiciar sunt pusi sa astepte afara pe hol si pe scari eliberarea documentului. Vom verifica si acest aspect.
Așadar, deși trăim vremurile secolului XXI și suntem parte integrantă a Uniunii Europene, ne desfășurăm viața socială în condiții care lezează drastic demnitatea și calitatea umană.

Comentarii

comentarii