VIDEO CRESC – Cultivăm România Egalității de Șanse pentru Copii – la Bibliotecă

Proiectul ”CRESC – Cultivăm România Egalității de Șanse pentru Copii – la Bibliotecă” a fost lansat si la Reşiţa. ”Este un proiect care ne uneşte eforturile. Se zice că singur nu poţi să realizezi lucruri consistente, însă, când ai o echipă şi mai ales una de bibliotecari din mai multe judeţe, poţi să faci lucruri mari. Am decis să scriem acest proiect cu gândul la o unificare simbolică a panteonurilor. De foarte multe ori, ne revendicăm eroi locali, dar atunci când îi aducem, împreună, într-un panteon mai mare, avem simţământul că şi România are, de fapt, foarte mulţi eroi care au contribuit la Primul Război Mondial. Caraş-Severinul îl are pe Ioan Dragalina, la fel cum Sălajul are toate personalităţile mari, de la memorandişti, până la cei care au realizat Marea Unire. Toate aceste patru judeţe, Braşov, Caraş-Severin, Sălaj şi Dolj, cred că îşi vor pune o amprentă proprie pe acest proiect”, a declarat managerul Bibliotecii Județene ,,George Barițiu” Brașov, dr. Daniel Nazare.

Proiectul CRESC la Bibliotecă este co–finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi a fost inițiat de către Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov. Parteneri în acest proiect sunt Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Biblioteca Județeană ,,Alexandru și Aristia Aman” și Biblioteca Județeană ,,I.S. Bădescu” Sălaj, care, împreună își propun conștientizarea unui grup de 50 de copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918.

Elevii vor lua parte la diverse ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență şi vor învăţa, de la bibliotecarii specialiști, despre cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de existență a României unite.

”Atelierele interactive de istorie pe care le vom organiza vor fi pliate pe specificul local. Ne dorim ca tinerii să afle mai multe şi într-o altă manieră despre eroii bănăţeni care s-au implicat în Primul Război Moldial şi a Marii Uniri. Le mulţumim partenerilor noştri, care ne-au oferit documentaţia necesară pentru ca aceste ateliere să devină cât mai interesante şi atrăgătoare, respectiv, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Arhivele Naţionale, filiala Caransebeş, istoricul Liviu Groza, dar şi colegilor mei, pentru documentele pe care le avem în arhivele bibliotecii noastre. Este un proiect pilot, iar pe parcursul anului viitor dorim să organizăm o lecţie de istorie altfel, pe care o vom prezenta în bibliotecile publice şi în şcolile din judeţul Caraş-Severin”, a precizat Clara Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene ”Paul Iorgovici” Caraş-Severin.

Prin acest proiect, iniţiatorii îşi propun să valorifice patrimoniul cultural local, să susțină accesul liber la cultură, să cinstească memoria Unirii din 1918 şi, totodată, să promoveze diversitatea și toleranța.

Comentarii

comentarii