VIDEO Cu toate ca avem unde, nu avem cu cine – Cu deponeul langa oras, gunoiul resitenilor ajunge in Valcea

Deponeul de la Lupac ar putea fi dat în folosință în luna decembrie a acestui an. Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a fost astăzi la deponeul de la Lupac pentru a vedea rezultatele proiectului ”Sistem integrat de management al deșeurilor” pe fonduri europene.
Însoțit de coordonatorul proiectului, Victor Naidan, președintele a dorit să vadă în detaliu ce s-a realizat la Lupac și care este situația exactă a acestui obiectiv necesar pentru județ având în vedere faptul că suntem deficitari la tot ce însemană colectare și depozitare a deșeurilor.

”Acest centru integrat, acest masterplan pe deșeuri este făcut în conformitate cu normele europene și, bineînțeles că va avea toate condițiile și toate normele de mediu îndeplinite. Aici sunt 3 componenete. Este vorba de o stație de sortare, o stație de tratare mecanico-biologică și, evident, celulele unde se va depozita ceea ce rămâne în urma proceselor de sortare și de tratare mecanico-biologică. Într-o primă fază, se va da în funcțiune o primă celulă, celelalte vor fi date în folosință ulterior fiind atributul CJ de a fi puse în folosință din redevența pe care o vom primi de la operatorul centrului de management”, a precizat președintele CJ.

Această investiție trebuia finalizată în cursul anului trecut, dar proiectul a întâmpinat diverse probleme, chiar și din partea constructorului și s-a depășit termenul prevăzut. În acest moment, mai este nevoie de făcut racordul electric și câteva lucrări mărunte. Problema întâmpinată este însă cea a operatorului care va opera centrul de la Lupac și stațiile de transfer din județ. Pe 8 august au fost deschise ofertele pentru operatori. Doi dintre ofertanți au contestat decizia și în acest moment Consiliul Județean se află în procedură la CNSC, de unde se așteaptă un rezultat. ”În momentul în care va fi un câștigător și se va semna contractul cu un operator, din acel moment va urma o perioadă de probe care se vor face cu acel operator și după perioada aceasta centrul de la Lupac va fi complet funcțional”, a precizat Silviu Hurduzeu.

Președintele a subliniat faptul că principala preocupare a CJ în acest moment în materie de gestionare a deșeurilor în județul Caraș-Severin este de a finaliza această investiție și de a semna contractul cu operatorul care va opera acest centru de la Lupac și stațiile de transfer din județ.

”Proiectul se află în faza de finalizare. Majoritatea contractelor se află pe sfârșit. Contractele de achiziții de bunuri sunt deja finalizate, contractele de lucrări sunt în curs de recepție, s-a făcut recepția la închiderile de depozite. Urmează să stingem și acea anexă 2 cu lucrările care mai ridicau semne de întrebare și pentru care trebuiau să existe corectări”, a spus arhitectul Victor Naidan. Cele trei stații de transfer din județ au fost construite în decembrie anul trecut dar au fost amânate testele și nu s-a făcut recepția lucrărilor pentru că între timp la Bozovici a avut loc o alunecare de teren, la stația de acolo, care este în finalizare. Naidan a precizat că recepția acestor stații de transfer se va face concomitent cu recepția centrului de la Lupac care va intra din luna octombrie în teste.

”Testele vor prezenta cu exactitate modul în care toate instalațiile și toți parametrii funcționează. Va fi un test complet, deșeul care intră și care este procesat până la capăt urmărindu-se funcționarea fiecărei instalații și fiecărui utilaj pe parcursul acestei perioade”, a precizat Victor Naidan. Se așteaptă ca decizia CNSC să fie dată în foarte scurt timp ca să poată fi chemat operatorul pentru instruire. Ultima activitate pe care o are constructorul este să-și instruiască operatorul în folosirea acestor utilaje.

”Sper să nu fim prea optimiști în a considera că la 1 decembrie avem șanse de a porni sistemul de colectare și depozitare al deșeurilor”, a mai spus coordonatorul acestui proiect.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments