VIDEO Cum au rămas 3200 de oameni fără medic și dispensar medical la Caraşova

Cu toate că suntem, în 2016, la această dată, în Caraș-Severin, sunt cel puțin 10 comune fără medic de familie. Acest lucru trenează de ani buni și până în prezent, autoritățile locale și județene, nu au reușit să rezolve această problemă. Dacă medicii nu vor – este de la sine înțeles că nu pot fi aduși cu forța. La tot acest necaz, s-a mai adăugat încă unul: locuitorii comunei Carașova din Caraș-Severin, au rămas și fără medic, dar și fără dispensar – asta după ce singurul medic care a activat aici, a renunţat pe nepusă masă la contractul cu Casa de Asigurări Sănătate. Ba mai mult, acesta a închis dispensarul aflat în proprietatea sa, vândut lui de către consilierii comunei, și duş a fost. Mai grav este că în momentul de față, în Carașova nu există un alt spațiu adecvat pentru activități medicale.

De aproape două luni de zile, locuitorii din comună Carașova au rămas fără medic. Doctorul care activa în comună de peste 10 ani, a plecat fără nicio explicaţie şi i-a lăsat pe oameni şi fără asistență medicală şi fără dispensar. Închiderea dispensarului de către medic a fost posibilă deoarece Consiliul Local i-a vândut acestuia spațiul. În rate. Încă de acum 10 ani, dispensarul comunal a fost vândut cu suma de aproape 10.000 de euro, asta însemând cam 65 de euro pe lună. Acum, după achitarea tuturor ratelor conform contractului și Legii, acesta este proprietar pe imobilul din centrul comunei.

Pe surse am aflat că prețul unei case de mărimea dispensarului și în centrul comunei Carașova, ajunge undeva la 50-60.000 de euro. Aceleași surse spun că fostul medic din Carașova, ar fi la un curs de acupunctură și va lucra mai departe în mediul privat. Este normal, nimeni nu condamnă acest lucru, dar cei spre care oamenii din Carașova arată acuzator cu degetul, sunt primarul de acum 10 ani și consilierii locali, cei ce au vândut dispensarul atunci la un preț foarte mic și nu au stipulat în contract că acesta ,,este dispensarul care deservește comuna și așa o să rămână, chiar dacă medicul pleacă. Acesta urma să fie despăgubit cu suma pe care a achitat-o și sumele pentru eventuala modernizare, după care, va reveni în patrimoniul comunei.” Aceasta este o posibilă varitantă, dar mai existau și altele dacă se dorea. Sau putea rămâne al Consiliului local – așa cum s-a petrecut în alte localități iar medicul îl folosește gratuit. Cel mai bun exemplu este cabinetul medical din Fârliug care funcționează sub această formă.

Vezi acest lucru AICI:https://www.infocs.ro/proiectul-ajuta-un-sat-schimba-o-tara-la-farliug-cine-nu-isi-doreste-sa-fie-sanatos-curat-si-educat/

Autorităţile locale au făcut demersuri la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a fi repartizat un alt medic în comuna Carașova, dar situația pare de nerezolvat fiindcă ..nu sunt medici..
Edilii au găsit o rezolvare de moment prin aducerea unui medic, dar care va consulta în …căminul cultural deoarece dispensarul a fost vândut, în momentul de faţă, acesta nu are un spaţiu adecvat unde să-şi desfăşoare activitatea.

Comentarii

comentarii