VIDEO ,,Deasupra de Reșița” este tăcere; artistul Dumitru Constantin a murit

Dumitru Constantin, cel care a cântat ,,imnul popular al orașului de pe Bârzava” – Deasupra de Reșița – s-a născut în anul 1939 în localitatea Beregsau-Mare jud. Timiş, și a murit la București, alături de familie, în seara zilei de 24 martie. Din repertoriul său amintim celebrele cântece: ,,Douăzeci de primăveri, Stinge Doamne soarele, Te-am visat azi noapte-n vis, Cât a fost vara de lungă, Negrii mai sunt munții” și multe alte cântece ce au rămas în memoria bănățenilor și românilor tocmai datorită interpretării, melosului și versurilor lor.

[youtube id=”NMWfQph1nxY”]

Potrivit Asociatiei Pro Datina care a facut teribilul anunt, de copil, Dumitru Constantin a mostenit harul ,,cantecului popular”, fiind cuprins de-a lungul anilor, in mai multe bande de muzicanti din Beregsau. A cantat cu banda lui Mos Nita Soare, apoi cu banda lui Mos Simulinca Paicu (tatal marelui violonist – Moise Belmustata), iar mai apoi cu banda lui Lica Tiganu’. Toate aceste orchestre de muzica populara, erau formate din instrumente calde, pe corzi.

Amintesc vioara, braciu (chitara), bechesu (contrabas), uneori si cate un acordeon. De obicei formatia era alcatuita dintr-un ,,primas” ( sefu bandei), un solist violonist, inca unul sau doi violonisti, cate 2 la braci si unul la beches. Cu astfel de formatii si-a inceput Dumitru Constantin, Tica a lu’ Cacamena – cum ii spunea satul, debutul ca solist de muzica populara. A muncit mult si s-a lasat cu multa rabdare, indrumat de toti acesti artisti ai locului, de tiganii muzicanti ai satului si ai asezarilor vecine si curand aveau sa se arate roadele muncii lor.

Fiind si un impatimit culegator de folclor, Dumitru Constantin intra in anii ’60 in vizorul marelui violonist banatean Moise Belmustata, de loc din Beregsau. Pe vremea aceea, Moise Belmustata era violonist consacrat in”Ansamblul Ciocarlia”’ al Armatei, dupa un stagiu in capitala, incheiat cu absolvirea conservatorului. Cateva auditii si probe reusite ale lui TICA, i-au mers direct la suflet marelui artist. Astfel Moise Belmustata se hotaraste sa-l ia cu el la Bucuresti, pe acest tanar minunat si talentat, cu vocea domoala ca si a campiei banatene vara. Dupa mai multe auditii, probe, si completari de studii, Dumitru Constatin ajunge in sfarsit sa-si vada visul cu ochii : ,,SOLIST” la Ansamblul Ciocarlia al Armatei din Bucuresti. De-a lungul carierei sale s-a facut indragit, interpretand cu suflet cantecele si doinele de pustă, mai ales pe cele din satul sau natal : Fetele din Beregsau, Pentru mandra mea cea draga, Stii tu mandro ce ziceai si multe altele.

[youtube id=”brAI3KxP2wA”]

[youtube id=”9vxpux3aXxg”]

[youtube id=”CF_wdW17YCo”]

[youtube id=”T3WGVJ0OpSg”]

Comentarii

comentarii