VIDEO Dragi bănățeni, dragi români – Nu vă lăsaţi înşelaţi de escroci!

Tot mai mulţi români cad victime escrocilor care acţionează prin metoda ”accidentul”.
Care este scenariul?
Modul de operare este unul simplu şi implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează şi susţine că este avocatul unui membru al familiei (de regulă al fiului sau fiicei) care a fost implicat într-un accident rutier grav şi că, această rudă, trebuie să plătească bani victimei pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept ruda/fiul/fiica, care vorbeşte neclar sau plângând, apoi îl pasează, din nou, la telefon pe avocat.

Cine sunt vizate?

În general, persoanele de vârsta a doua şi a treia, care se presupune că au bani şi rude care nu se află în proximitatea lor.

Având în vedere situaţia descrisă mai sus, poliţiştii recomandă manifestarea de prudenţă în cazul în care apar astfel de apeluri şi evitarea în a da curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiilor emoţionale de moment.

Aşadar, pentru a nu cădea victime acestui tip de înşelăciune, ar trebui să ţineţi cont şi de următoarele recomandări:
· nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care vă telefonează pentru a vă descrie evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră;
· este foarte important să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, apelându-o pe numărul personal de telefon (trebuie ştiut că, în cazul unor accidente grave, poliţiştii anunţă aparţinătorii);
· solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat: localitatea de producere, unitatea medicală sau de poliţie unde s-ar afla ruda şi sunaţi acolo pentru confirmare.

Nu în ultimul rând, dacă vă regăsiţi într-o astfel de situaţie, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 pentru a cere sprijin Poliţiei.

Comentarii

comentarii