VIDEO După 152 de ani, luna albastra a reapărut! Eveniment extrem de rar, azi noapte!

Un eveniment extrem de rar s-a petrecut pe 31 ianuarie, când o eclipsă lunară totală a coincis cu luna albastră. Aceste evenimente, împreună cu orbitarea lunii la cea mai mică distanţă faţă de Terra, a creat rarul fenomen numit de către astronomi ‘’Super luna albastra sângerie”.

Expresia luna albastră desemnează cea de-a doua lună plină de pe parcursul unei luni calendaristice, acest fenomen are loc în medie la doi ani şi jumatate.

Cei care locuiesc în America de Nord sau în Hawaii au văzut eclipsa înainte de răsăritul soarelui. Persoanele care locuiesc în Orientul Mijlociu, Asia, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă au putut admira eclipsa după apus.

Profesorul de astronomie de la Universitatea de aeronautică Embry-Riddle din Florida, Jason Aufdenberg, spune ‘’Avem multe Super Luni şi eclipse lunare, însă aceste două fenomene nu coincid prea des cu o Lună albastră”.

Acest fenomen a fost observat ultima dată în America de Nord, în urmă cu 152 de ani, pe 31 martie 1866. Specialiştii spun că următoarea lună sângerie se va produce în data de 31 ianuarie 2037.

Comentarii

comentarii