VIDEO Dupa vacanta de sarbatori, reincepe contrabanda cu tigari

Contrabandiști și țigări de contrabandă, depistate de poliţişti de frontieră între Nicolinț și Iam.
Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Naidas au descoperit 330 de pachete de ţigări de contrabandă PE CARE DOI CETATENI ROMANI LE TRANSPORTAU cu un autoturism condus de un cetăţean român ce se deplasa pe comunicaţia DJ.573 A.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Naidăş, au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii traficului cu ţigări in zona de competenta şi au oprit în trafic un autoturism marca „Renault Megane” care circula pe DJ.57A, între localităţile Nicolinţ-Iam.

În urma controlului fizic efectuat asupra autoturismului condus de M.S.I , în vârstă de 45 de ani, cu domiciliul pe raza judeţului Caraş-Severin, poliţiştii de frontieră au descoperit în portbagajul maşinii şi pe bancheta din spate cantitatea de 330 pachete de ţigări marca „Marble” netimbrate. În autoturism alături de şofer se mai afla o persoană de sex feminin M.C.A în vârstă de 44 de ani, domiciliată pe raza judeţului Caraş-Severin.

Pe numele celor doi cetăţeni români poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, iar ţigările în valoare de 3960 de lei au fost indisponibilizate în vedere confiscării.

ÎN același timp, Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au efectuat în data de 12 ianuarie un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 8 de persoane, specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda „capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal.
Sumele de bani necesare achiziţionării cantităţilor de ţigări, efectuării formalităţilor vamale şi transportului acestora până la destinaţie erau achitate de iniţiatorii grupului infracţional.

Astfel, există suspiciunea că în data de 26.08.2014, unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de ţigarete marca „M”, la preţul de 90 Euro/bax.

Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă “oale de inox”. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai/Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare.

Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar o firmă britanică, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 ţigarete).

Pe cale de consecinţă, membrii grupării s-au reorientat şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în România în acest mod.
Transportul a fost monitorizat de către poliţiştii de frontieră pe drumul din Portul Constanţa până la un depozit clandestin din municipiul Arad, unde membrii grupării au decis să le depoziteze pentru a nu fi depistaţi de autorităţi. După depozitare, o grupare de interlopi din Timişoara a identificat depozitul clandestin şi a furat ţigările contrabandiştilor.

În data de 14.11.2014, pe comunicaţia Arad-Timişoara a fost reţinut transportul de ţigări furate de la contrabandişti, fiind reţinute în vederea confiscării aproximativ 150.000 pachete ţigări marca „Marble”, în valoare de aproximativ 300.000 euro.
Astăzi, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara, au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, la membrii grupului infracţional.

Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro), iar la sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse 10 persoane în vederea audierii.

Acţiunea autorităţilor române a fost sprijinită de Biroul Ofiţerului de Legătura pe Probleme de Fiscalitate al Marii Britanii la Bucureşti şi suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

[youtube id=”lKnTADrazJM”]

Comentarii

comentarii