VIDEO EXCLUSIV FOTOGALERIE Nuntă țigănească, dar cu staif la Bocșa în Caraș Severin

Doi tineri de etnie rromă din Bocșa, David și Daiana, au decis să își unească destinele. Cu toate că băiatul este mai mare decât fata cu câțiva ani, el având 21 iar ea doar 17, cei doi au decis să se căsătorească, mai ales că se cunosc de mici.

 

Cununia civilă a avut loc la Primărie iar la una din bisericile din oraș, a avut loc ceremonialul religios de cununie. Acesta a fost unul foarte simplu fiindcă tinerii au obținut o dispensă de la autoritățile bisericești fiindcă acum suntem în Postul Sfintei Maria.

În fața bisericii, s-au strâns atâtea mașini – care de care mai scumpe, încât puteai spune că un salon auto își prezintă produsele.

La ceremonialul de la Bocșa s-au adunat prieteni ai mirelui și miresei cu care aceștia au copilărit, rude, prieteni, dar și o sumedenie de invitați de prin toată lumea. Acest lucru se putea vedea ușor fiindcă bolizii de sute de mii de euro, purtau numere de Germania, Spania, Franța, Belgia, Olanda, Elveția, Italia sau Statele Unite ale Americii. Mucaliți au glumit spunând că ,,Mai mult ca sigur că dacă administrația publică din Bocșa ar vinde doar vreo cinci mașini din astea participante la nuntă, mai mult ca sigură că ar avea bani să asfalteze toate străzile din oraș doar cu prețul obținut pe ele.

În schimb, mirii s-au mulțumit doar cu o caleașcă elegantă trasă de doi cai- mireasa având astfel posibilitatea să își poarte liberă trena rochiei lungă de 7 metri. Rochia miresei a fost comandată special în Germania- la fel a și costumul mirelui, iar hainele tinerilor au costat undeva la 12.000 de euro.

În timp ce la biserică avea loc cununia, la casa mirelui unde a fost punctul de întâlnire al tuturor invitațiilor, a fost organizată o minipetrecere. Dacă se poate numi așa fiindcă în curte erau cel puțin 100 de locuri, iar e pe mese nu au lipsit cele mai fine mâncăruri și băuturi străine. Ca atmosfera să fie completă, nuntașilor l-au cântat Godici cu trupa sa, Guță și Florin Salam care a venit la Bocșa tocmai din partea de este a țării unde a participat la un priveghi.

Petrecerea propriu zisă a avut loc la unul dintre cele mai selecte și mari localuri din Reșița. Până acolo, alaiul de nuntași a pornit prima dată într-o defilare prin oraş, după care, au trecut pe la vilele familiilor celor doi tineri însurăţei. Petrecerea a ținut până duminică dimineața în jurul orei 10 când a plecat și ultimul musafir. Pentru astăzi spre seară, la Bocșa, la casa mirelui, este programată o altă petrecere după care tinerii miri vor pleca în luna de miere la un hotel dintr-o stațiune din Spania.

Țiganii din Banatul Montan au un alt sistem de organizare; nu au bulibașă sau împărați, sunt mult mai reținuți și civilizați și cei de la oraș nici măcar nu-și fac palate cu turnulețe. Majoritatea muncesc în Germania la îngrijit bătrâni și mare parte din bani îi bagă în vile de câte 3 și 4 etaje în care locuiesc maxim o lună pe an fiindcă în rest, sunt în Germania sau prin lumea mare unde mulți dintre ei au primit drept de rezidență și lucru.

În schimb, toate evenimentele fericite și mai puțin fericite, au loc la casele din Bocșa unde se strâng măcar o dată pe an.

Comentarii

comentarii