VIDEO EXCLUSIV Lupta cu incendiile de vegetaţie uscată Caras Severinul în flăcări

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița și membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Carașova, dar și locuitori din cartirele reșițene, au interveni în ultimul timp la mai multe incendii de vegetație uscată și miriști în tot județul. Suprafața afectată este de mii de ha. Cauză probabilă de producere a incendiilor este utilizarea focului deschis în spaţii deschise.

Incendierea miriştilor şi resturilor vegetale este o practică des folosită pentru igienizarea terenurilor nelucrate – a pășunilor și fânețelor în general – terenuri de pe care proprietarii iau sume frumoase de bani de la APIA cu condiția ca să fie întreținute corespunzător. Numai că, mulți proprietari de terenuri, în loc să cosească fânul și să elimine spinii și tufele, preferă să dea foc fânețelor. Acest lucru de se întâmplă toamna târziu și primăvara și se practică de ceva ani buni – odată cu subvențiile agricole crescând și numărul incendiilor.

Vineri și sâmbătă, în Caraș Severin, din cauza numărului mare de incendii în tot județul, practic situația a ajuns aproape de necontrolat. Flăcările au distrus sute de hectare – dacă nu mii – la nivel de jude și au ajuns până în apropierea cartierelor resitene și satelor, punând casele și gospodăriile în pericol. Au fost minute bune cand din cauza fumului si a flacarilor, circulatia intre Resita si Carasova s-a desfasurat cu mare greutate sau a fost oprita cateva minute.

În plus că, arderea miriştilor provoacă o serie de efecte negative solului precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Sâmbătă , incendiile au fost puse intentionat în condiţii de vânt puternic – ceea ce a dus la scăparea lucrurilor de sub control. Vântul puternic a favorizat propagarea rapidă a focului spre gospodării şi anexele acestora. Pompierii au făcut față cu greu numărului mare de incendii, iar unii au fost chemați de acasă. Lor li s-au alăturat sătenii și personalul SVSU-urilor. Din păcate, cu toate că pericolul era foarte mare, numărul voluntarilor a fost destul de mic față de nevoia de personal.

Conform legii, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Comentarii

comentarii