VIDEO Festival de colinde traditionale ucrainiene la Caransebeș

În Aula Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş au răsunat colinde ucrainene, intr-un un spectacol organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Caraş-Severin.
Manifestarea se află la cea de-a XIX-a ediţie şi a adunat artişti amatori, precum grupul folcloric bărbătesc din localitatea Zorile, grupuri de colindători din Reşiţa, Caransebeş şi Sălbăgel, corul ”Zelena liscena” (Alunul verde) din Copăcele, corul ”Cervona kalena” (Călina roşie) din Caransebeş, corul ”Barvinok” (Merişorul) din Cornuţel Banat şi corul mixt ”Glasul ucrainenilor”.

”În conformitate cu planificarea pe care o face anual Uniunea Ucrainenilor din România, în ceea ce priveşte organizarea acţiunilor cultural, artistice şi educative, acum avem acest eveniment, care îi adună pe toţi ucrainenii din Caraş-Severin, la care se adaugă şi invitaţii pe care îi avem în mijlocul nostru. Vrem, în acest fel, să arătăm cum sărbătorim datinile şi Crăciunului, noi, ucrainenii, cum o fac, de fapt, şi ceilalţi creştini. Deosebirea dintre noi constă în faptul că ucrainenii sărbătoresc Crăciunul cu 13 zile mai târziu, dar evenimentul este la fel de important pentru toţi. Acum, însă, am auzit colinde şi urări din partea colectivelor de artişti amatori, formate din copii şi adulţi din localităţile unde trăiesc ucraineni”, a declarat prof. Ivan Liber, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Caraş-Severin, compozitor, fondator şi dirijor al mai multor coruri.

”Această manifestare este foarte importantă pentru noi, deoarece astfel de acţiuni ne ţin uniţi. În acest fel ne putem promova limba, portul popular şi tot ceea ce ţine de tradiţiile ucrainenilor. Noi suntem o organizaţie foarte activă, şi la nivel de ţară, dar şi internaţional. La Cornuţel avem un cor mixt de adulţi, o grupă de dansuri populare formată din elevi, precum şi un grup vocal. Chiar şi copiii de la grădiniţă ne reprezintă foarte frumos, prin dansurile populare, pentru ca obiceiurile noastre de la strămoşi să fie păstrate”, afirmă Simona Svestac, preşedinta organizaţiei Cornuţel Banat a Uniunii Ucrainenilor din România.
Participanţii la Festivalul colindelor şi datinilor ucrainene au fost răsplătiţi cu diplome şi dulciuri.

La nivelul județului Caraș-Severin, în prezent, mai sunt circa 2.500 de ucraineni, cei mai mulţi trăind în localităţile Cornuţel Banat, Copăcele, Zorile şi Sălbăgel, dar şi în municipiile Caransebeş şi Reşiţa.

Comentarii

comentarii