VIDEO Festivalul de Jazz de la Garâna, cel mai mare din SE Europei a ajuns la cea de a XXI a ediţie

Timp de patru zile, ritmurile jazz-ului de înalţă ţinută vor răsuna în Poiana Lupului din satul turistic Garâna. Aflată la peste 1000 de metri altitudine, localitatea a devenit un punct de referinţă ce atrage an de an mii de iubitori al acestui gen muzical.
Cel mai mare festival de jazz din România şi una dintre cele mai importante manifestări de gen din sud-estul Europei, şi-a deschis aseară porţile în cea de a XXI a ediţie.
https://youtu.be/3RXi8fQWNcs
Totul se desfăşoară în aer liber pe o bucată de teren perfect plană în margine de munte: Poiana Lupului. În locul tradiţional unde a fost montată la început o rampă din lemn care mai apoi a fost transformată într-o adevărată scenă, vor cânta nume importante ale jazz-ului românesc şi internaţional. Până duminică, 9 iulie, la Garâna vor avea loc concerte de jazz, lansări de carte şi disc precum şi o serie de alte diverse manifestări cultural-artistice.

Ediţia 2017 a Festivalului de Jazz, este considerată printre cele mai importante din sud-estul Europei. „La Scena“ şi Scena Festivalului Internaţional de Jazz de la Garâna a renăscut din propria-i cenușă și este pregătită să își primească oaspeții. După ce în toamna anului trecut „La Scenă“ a fost mistuită de un incendiu, eforturile făcute de gazdele festivalului au făcut ca povestea festivalurilor open air în Poiana Lupului să continue. În această vară evenimentele în aer liber vor avea loc aproape în fiecare weekend.

Fiindcă zona Garâna –Semenic. Trei Ape este una deosebit de atractivă şi oferă o serie de posibilităţi de vacanţă, turiştii iubitori de jazz au început să-şi facă rezervări încă de la finalul ediţiei trecute. În prezent, singurele locuri disponibile sunt cele pentru corturi, dar acestea sunt situate mult spre ieşirea dinspre Semenic sau aproape de Brebu Nou. Locurile sunt special amenajate pentru camping şi doritorii plătesc o taxă de cort de câţiva lei la primărie.

Seara a început cu Tonbruket din Suedia, Wolfgang Muthspiel Quintet din Austria, și Sebastian Spanache Trio din România. Seara a fost închiată de David Torn — Sun of Goldfinger, chitarist american ce nu prea concertează în Europa.

Printre formaţiile şi artiştii invitaţi anul acesta se numără:

Vineri – Raul Kusak va susține un concert în Biserica Catolică din Văliug, Melt Trio, Vasil Hadzimanov Bând din Serbia, Ha Noi Duo şi Thy Veils, din Timișoara.

Sâmbătă – Mircea Tiberian și Marta Hristea vor concerta de la ora 11 în biserică de piatră din Văliug, iar seara la Garână. În Poiana Lupului vor mai fi Bill Frisell Trio, Omar Sosa Quarteto Afrocubano, Hakon Kornstad Quartet din Norvegia și Marius Preda.

Duminică, în ultima zi de festival, vor concerta John Scofield Uberjam Bând și Enrico Rava — Tomasz Stanko Quintet și Trupa Bobo Stenson Trio.

Organizatorii au pus la dispoziția celor ce vor să ajungă la Garâna un microbuz ce va pleca în fiecare dimineață din Gara Reșița Sud după sosirea trenului de București. Acesta circulă până duminică inclusiv.

În această vară evenimentele în aer liber vor avea loc aproape în fiecare weekend.

Din această seară și până duminică este a XXI-a ediție a Festivalului de Jazz. În 15 iulie va avea loc un concert rock cu „Timpuri Noi Bio“ („într-o formulă inedită și cu un acompaniament deosebit, așa cum nu i-am auzit niciodată“) , vor fi și tinerii de la Timișoara „The Wizards“, urmează pe data de 22 iulie Leo Iorga și Pacifica („a fost dorința lui să vină să cânte „pro bono“), iar în deschiderea concertului vor evolua timișorenii „The Different Class“. Bluesul a ajuns la a II-a ediție și va fi în peroada 28-29 iulie, apoi în 4-5 august va fi un festival fusion, în 6 august un matinal gospel de la ora 11.00, de unde se va intra la binecunoscutul festival al berii bavareze Wieninger duminică după-amiază. Gala pro bono folk din 10-13 august încheie calendarul evenimentelor muzicale, vor fi patru seri de muzică folk cu nume mari („din păcate, unii cantautori nu sunt în țară, cum este Ilie Stepan, care și-a dorit mult să se alăture acestei gale pro bono, alții sunt implicați în alte proiecte și nu am vrut să ne întindem pe mai multe zile, să-i aducem aici și să nu fie public“). În program vor fi și două momente speciale „in memoriam“ Florian Pitiș și Ioan Gyuri Pascu, precum și prezentarea de modă, nelipsită în fiecare an, în ediție Luciana Matei.

Comentarii

comentarii