VIDEO FOTO Semenicul cu zăpadă şi distracţie după revelion

2 ian 2013 (1)Acum, la doar două zile după Anul Nou, pe Semenic este zăpadă mai un pic mai serioasă. Adică vreo jumate de metru- fără tunuri şi alte lucruri artificiale. Aceasta i-a atras ca un magnet pe munte pe iubitorii anotimpului alb.

Este ştiut că odată cu venirea zăpezii, principala atracţie în Banatul Montan şi nu numai, rămâne muntele Semenic. De fapt, nu s-a aşezat bine neaua şi iubitori de munte şi-au şi făcut apariţia. Acum la câteva zile după Crăciun şi doar la două după Anul Nou, după mesele îmbelşugate de sărbători pline de ,,porcării”, oamenii au simţit nevoie de mişcare. Aşa că, cu mic şi mare, de la căţel la purcel, toată lumea a plecat pe munte. Mai ales că drumul este ,,la negru” , dar plin de gropi.
Care cu sania, care cu placa, sau schiurile ori direct pe sacii de nailon, toată lumea a fost la pârtie şi la distracţie. Bineînţeles nu a lipsit distracţia şi nici vinul fiert din „meniul” celor prezenţi. De obicei, iarna şi zăpada ţin pe Semenic, aproape şase luni, dar în acest an, se pare că lucrurile s-au mai schimbat.
Cu toate că pe Semenic ninge prima dată pe la sfârşitul lui octombrie, în acest an iarna a venit mult mai târziu.
O fată are un pahar de vin fiert în mână, spune că ,,peisajul este superb, că s-a bucurat ca un copil când a văzut soarele lucitor de dimineaţă jos, în Reşiţa”. Un alt tânăr, Vlad, spune că ,,Reşiţa este la o aruncătură de băţ de Semenic, drumul nu prea a fost el cum trebuie din cauza gropilor dintre Văliug şi Platou, dar dacă vrei şi ai curaj, poţi să ajungi pe munte. Este păcat să nu venim la un strop de aer, la mişcare şi să mai uităm cotidianul”.
Dacă este zăpadă, musai trebuie să fie şi bucurie. Turiştii ajunşi prin zonă se hârjonesc şi se bucură de zăpadă. Fie că sunt cu sania, schiurile ori placa- în funcţie de cât de gros este stratul de omăt, bucuria câtorva ore în aerul tare şi pe pârtie este preţioasă.
Pe Semenic sunt cinci pârtii de schi, şi sunt toate funcţionale,, Ca să poată porni pârtiile, stratul de omăt trebuie să aibă cel puţin 40 de cm. Atunci se poate bătători cu un utilaj special şi se pot porni instalaţiile de tras pe cablu. Am avut zăpadă de un metru, s-a bătătorit aproape natural ” spune Cornel Podeanu, mic intreprinzător care a devenit deja un simbol al Muntelui. Pe Cornel îl găseşti acolo şi vara, şi iarna şi pe vreme bună şi pe vreme rea. Întotdeauna la Cornel găseşti celebrul vin negru din crama de la Tirol, vin fiert cu mirodeniile pe care doar el le ştie, dar care te fac să îţi doreşti un nou pahar ,,cu combustibil” pentru schiori şi turişti îngheţaţi.
Cine nu vrea cu schiurile, le rămâne la îndemână sania, mai ales că pentru o zi întreagă, o sanie se poate închiria doar cu 10 lei.
Cine nu a venit pregătit de acasă, găseşte căciuli şi mănuşi pe munte, dar cel mai bun încălzitor rămâne totuşi vinul roşu fiert. Acesta are o putere calorică aşa de mare încât unii au ieşit la sanie şi joacă doar în tricou şi cămaşă.
Aşa cum se întâmplă de ceva ani, în jurul prânzului, traficul spre staţiune a fost o problemă fiindcă sute de maşini veneau în continuare spre munte. În aceste condiţii, mai bine de două ore, în staţiune nu au mai intrat maşini- poliţiştii rutieri stând ,,la Eoliene” şi recomandându-le şoferilor să nu meargă cu maşina. Oamenii au înţeles, au parcat şi la 3 km de staţiune, după care au pornit pe jos spre pârtii.

Comentarii

comentarii