VIDEO FOTO Sfinţire cu îngrămădire la Biserica Ucraineană din Reşiţa

SAM_0660În prezența Înalt Prea Sfințitului Laurenţiu – Mitropolitul Ardealului, a Prea Sfinţitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, a Preasfințitului Părinte Meletie de Hotin, Episcop – vicar al Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei din Ucraina, a protopopului de Reşiţa, părintele Petru Berbentia și a unui sobor numeros de preoți ucrainieni şi români de la mai multe biserici, la Reşiţa, în cartierul Govândar,  duminică a avut loc, târnosirea celei mai9 nou biserici din oraş:  Biserica Ortodoxe Ucraineană „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa. Tot de duminică, biserica a mai primit prin decret patriarhal, un al doilea hram: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Evenimentul religios a început conform tipicului cu un ocol al noii biserici, după care a urmat slujba de târnosire cu pregătirea Sfintei mese a altarului. Placa de marmură a fost spălată cu săpun, apo cu apă de trandafiri, în mijloc s-au pus moaşte sfinţite, cele patru icoane ale evangheliştilor, după care a fost dată cu ,,marele mir” ,învelită şi sigilată.
Cu toate că în Reşiţa trăiesc cam 100 de familii de ucraineni- comunitatea numărând cam 600 de membrii, biserica a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de enoriași care au venit din tot județul Caraș-Severin, pentru a lua parte la sfințire.
Parohia Ortodoxă Ucraineană “Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ a fost înființată în 1 iulie 2002, din inițiativa preotului paroh, Petru Popovici, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă în martie 2003. Lucrul efectiv la lăcașul de cult a început în februarie 2007, până atunci rdicându-se casa parohială. În Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ din Reșița se săvârșesc în mod regulat sfintele slujbe, începând cu Praznicul Învierii de anul trecut.
Părintele Popovici a fost ridicat la rangul de ,,stavrofor iconom”. Pictura catapetesmei precum şi celorlalte tablouri din biserică a fost realizată de pictorul Vasile Popovici. Deşi suferă de un handicap grav, artistul face adevărate minuni. Cu toate că nu poate ţine o cană de apă de unul singur, Vasile pictează iar lucrările lui de artă naivă sau de artă bisericească, sunt prezente în colecţii ale muzeelor şi private din lumea întreagă.
La ceremonie au fost prezenţi subprefectul Anton Paulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu şi alte oficialităţi. pentru contribuţia lor şi a instituţiilor pe care le reprezintă la ridicarea bisericii, primarul Reşiţei şi preşedintele CJ, au fost medaliaţi de Patriarhi Română. Distincţii şi plachete cu construcţia bisericii au primit mai multe persoane implicate într-un fel sau altul la ridicarea construcţiei.
Comunitatea de ucraineni din Caraș-Severin numără 5.000 de persoane, în Reșița fiind aproximativ 600. Aşa cum se obişnuieşte la târnosirea unei biserici, credincioşii – indiferent de sex, au fost lăsaţi să treacă prin altar pentru a se închina la sfânta masă şi la icoane.
Din păcate, la finalul nu a lipsit şi deja tradiţionala ,,sfântă îngrămădeală”  pentru a trece prin altar, asta în condiţia în care biserica rămâne deschisă până ce ultimul credincios poate ajunge să se închine în altar.

Comentarii

comentarii