VIDEO FOTOGALERIE Minuni ale administrației publice locale la Anina, mobilier stradal la preţ de Monte Carlo

Că un oraș trebuie să arate bine și că locuitorii trebuie să beneficize de un minim de confort, este perfect normal. La fel de normal este și faptul că pentru aceasta, primăria trebuie să cumpere mobilier urban, adică, să pună bănci, ghivece de flori, locuri de joacă pentru copii, părculeţe şi bineînţeles, coşuri de gunoi. Ori, dacă le vrei pe acestea, ori pui mâna şi ţi le faci dacă ai meseriaşi, ori scoţi banul din buzunar şi cumperi.

Numai că unii primari -adică aleşii urbei, poate singuri, poate împreună cu alţii, bagă prea adânc şi mai ales, prea uşor mâna în bugetul primăriei când este vorba de bani. Doar sunt banii contribuabililor şi nu dau din banii lor. Că poate o parte din sume li se întorc sub diferite forme, asta este altă poveste şi până nu avem dovezile concrete, nu comentăm.

Că lucrurile stau tocmai aşa, o dovedeşte şi largheţea şi spiritul de nabab al celor care au condus Primăria Anina până la alegerile locale din acest an.

Poate nu vă vine să credeţi, dar la Anina, un coş de gunoi poate costa între 6 şi 900 de lei, adică 9 milioane de lei vechi iar o bancă, o bancă simplă, poate ajunge la aproape 2500 de lei. Adică, 25 de milioane de lei. Nu o spunem noi, nu o spun gurile rele sau răi voitorii, o spun facturile.

Culmea este că executantul coşurilor şi al băncilor nu este altul decât CFR Marfă. S.A. Asta scrie pe factură fiindcă şi aici lucrurile se complică.

Actuala administraţie publică a oraşului, noul primar, când a văzut ce are de achitat, s-a luat cu mâinile de cap. ,,Am dat dispoziţie ca în cel mai scurt timp, băncile nefolosite şi coşurile de gunoi, să fie strânse şi depozitate iar executantul acestora, să facă bine să şi le ia înapoi fiindcă Primăria Anina nu va plăti niciodată asemenea sume – mai ales că la Metro, un asemenea cos de gunoi ajunge pe la 150 de lei iar o bancă în jur de 400 de lei. Şi aici vine surpriza cea mare: la adresele Primăriei Anina, vreo trei la număr, nu a răspuns nimeni. Ba mai mult, respectivele înştiinţări s-au întors la expeditor fiindcă destinatarul nu există la adresa de pe facturi” spune primarul Gheorghe Românu.

În această situaţie, administraţia publică locală a anunţat poliţia şi a cerut un audit intern fiindcă în final, oamenii vor să ştie cum stau şi mai ales, să nu se trezească cu cine ştie ce obligaţii de care nu au ştiinţă cum s-a întâmplat cu aceste facturi.

Locuitorii oraşului sunt şocaţi când aud ce ,,scumpeturi” au în oraş- un oraş în care doar 10% din populaţia activă are un loc de muncă.

Comentarii

comentarii