VIDEO FOTOGALERIE Problema gunoiului rezolvată temporar și cu prețuri mai mici pentru reșițeni

Deponeul de gunoi cu caracter tempor- mai degrabă- depozitul de gunoi, de pe Dealul Lupacului, a fost punctul de lucru de pe agenda primarului Mihai Stepanescu.

 

 

Împreună cu alți responsabili din primărie, edilul a verificat stația de compactare, balotare şi depozitare a deşeurilor. Utilajele au fost achiziţionate cu ceva timp în urmă de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri şi S.C. Ecosal Caraş-Severin, a stat nefolosită mai bine de jumătate de an și în sfârșit, aceasta a fost pusă în funcţiune în urmă cu aproximativ o săptămână.

În judeţul Caraş-Severin, nicio haldină de gunoi din cele opt existente cândva, nu mai este funcţională.Ultimele două,  Moldova Nouă şi Oraviţa au fost închise în 15 iulie, Bocşa, Oţelu Roşu şi Anina în 2011, iar Reşiţa, Caransebeş şi Băile Herculane în 2009.

După ce, a fost sistată depozitarea deşeurilor la ultimele două haldine rămase deschise în judeţul Caraş-Severin, cele de la Moldova Nouă şi Oraviţa, autorităţile au apelat la o soluţie de compromis, menită să rezolve temporar problema depozitării gunoaielor. Pe locaţia fostului depozit, neconform, din Reşiţa, din Dealul Lupacului, a fost pusă în funcţiune o instalaţie de comparcate, balotare şi depozitare temporară a deşeurilor, iar intreaga activitate a fost preluată de ECOSAL Caraş-Severin.
Din cei 18 operatori zonali, care funcţionează pe raza judeţului Caraş-Severin, 7 au început să aducă deşeurile menajere la staţia de sortare, unde se lucrează în două schimburi, de la ora 7:00 la 15:00 şi 15:00 – 23:00. Această soluţie ar putea duce, însă, la o majorare a tarifelor de salubritate, în special în localităţile aflate la distanţă mare de Reşiţa, dar nu și pentru reșițeni. Primarul Mihai Stepanescu a cerut explicații asupra acestei probleme și a fost foarte direct dând ca exemplu faptul că pentru reșițeni costul trebuie să scadă cel puțin cu 20 de lei fiindcă s-a eliminat transportul acestuia până la Bocșa. Cât s-o fi transportat din el fiindcă toată lumea știe că gunoiul era aruncat mai mult, pe ascuns bine-nțeles, tot pe vechea haldină de gunoi.

Tariful pentru această activitate de compactare, balotare şi depozitare este însă la sub jumătate de preţ, faţă de depozitarea într-o groapă ecologică, conformă.
Baloţii se depozitează timp de un an, cu posibilitatea de prelungire a încă 12 luni şi vor ajunge în viitoarea groapă ecologică, conformă ce se preconizează să fie construită deasupra de Lupac pe drumul spre Dognecea.
Capacitatea instalaţiei este de 17 tone pe oră, însă, consumul energetic este destul de mare în aceste condiţii, peste 85 KW, iar din acest motiv, trebuie creat un stoc de 400 – 500 tone, permanent, astfel ca instalaţia să funcţioneze continuu.
Tiberiu Pădurean, administratorul Ecosal a explicat de ce nu trebuie să ajungă în instalaţie altceva decât gunoi menajer, respectiv mobilier, aparate electrice, etc,

Fiindcă există o posibilitate de valorificare a gunoiului prin reciclare, Pădurean a spus că s-a luat legătura cu o firmă din Orăştie care are această activitate și este dispusă să încheie o colaborare.

Primarul Mihai Stepanescu, care a declarat că ,,voi propune Consiliului Local Reşiţa, ca tariful aplicat populaţiei să fie redus de la 65 lei pe metru cub la 45 de lei, pentru că în prezent deşeurile menajere nu mai sunt duse la Bocşa, ci la Reşiţa, prin urmare se economiseşte combustibil”.

Comentarii

comentarii