VIDEO Fotoreportaj Simpozion la Oravița ,,Sunt mandru ca sunt donator” iar sângele- nu are culoare politică

Sange  (41)Lili Gherle Flisc- inițiatoarea unei campanii la nivel național, Silvia Negomireanu- directorul Centrului de Transfuzie Sanguina CarasSeverin, Tudorita Nicula- presedintele OFSD Caras-Severin, deputate și secretare de stat din diferite ministere alături de medici, farmacisti, asistente medicale, cercetători și mulți, foarte mulți donatori ce au salvat cu sângele lor viața altora. Sunt doar câteva nume și funcții ale celor care au participat începând de vineri la un seminar având ca temă donarea și campaniile pentru donatorii de sânge.
„Sunt mandru ca sunt donator”. Sub acest generic, zeci de femei și donatori din toate colturile tarii s-au reunit la Oravita, judetul Caras-Severin, unde, timp de 3 zile, s-au desfășurat o serie de actiuni și conferințe dedicate donarii de sange. Evenimentul a fost inițiat de Lili Gherle și susținut de Organizatia Femeilor Social Democrate din Caraș Severin.

Poate ca vă întrebați de ce a fost aleasă Oravița ca și gazdă? Răspunsul este simplu: fiindcă de acolo a venit susținerea cea mai mare a campaniei. Cristina Zainea, președinta organizației de femei a PSD, a fost de la începu pe baricade si a facut tot ce a putut: a donat sânge, dar a și lamurit si adus alte zeci de donatori la centrul de recoltare. Ei i s-au alaturat celelalte colege din partid si nu numai, iar rezultatul a fost urmatorul: caravana centrului de recoltare a poposit de doua ori in orasul teatrului lui Eminescu.
Si asa cum se cade când în Banat vin musafirii, mai ales că gazdă a fost primarul Oraviței, Costel Usru, nu a lipsit o seară bănățeană cu dansuri populare și cu o horă imensă în care au fost angrenați și participanții- indiferent de zona din care au provenit.
„Un strop de sange pentru un copil” este o campanie initiata de Liliana Gherle- Flisch, o mama din Reșița care, aflata intr-un spital din București cu fiica ei bolnavă de o afecțiune deosebit de gravă, a vazut în zbaterile ei, medici neputinciosi in absenta fluidului vital si zeci de parinti si pacienti disperati pentru ca, desi aveau nevoie de sangele salvator, nu gaseau fluidul vital, dar nici persoane dispuse sa doneze sânge. Aceasta a fost scânteia de la care au pornit din Caras-Severin, cea mai puternică campanie a unei persoane fizice la care s-au raliat imediat și femeile social – democrate. Și aici vorbim de o serie de campanii de donare de sânge și nicidecum de campanii politice sau electorale.
,,Chiar daca la baza campaniei stau doamnele social-democrate, acestea au transmis tuturor ca sangele nu are culoare politica si oricine poate sa doneze odată cu sângele- și viață celor aflați în impas ” a spus Lili Gherle.
Simpozionul a continuat si sâmbătă și duminică cu dezbateri, consultari si excursii tematice.
,,Pe lână toate acestea, simpozinul a fost un prilej extraordinat de promovare a județului Caraș Severin, dar mai ales a zonelor Oravița, Anina și Sasca Montană. Au fost aici oameni cu funcții și responsabilități din 15 județe, persoane influente care au mers cu trenul pe cea mai veche cale ferată de la Oravița la Anina, au vizitat orașul și lacul Buhui. La Oravița, au fost trecute în revistă Teatrul vechi unde am participat alături de invitații noștrii la cea de a doua ediție a ,,Nopții de veghe” în memoria lui Mihai Eminescu, am vizitat cea mai veche farmacie din Banatul Montan, biserica romano -catolică iar duminică dimineața, ne-am deplasat la Mănăstirea Slatina Nera unde am luat legătura cu măicuțele- farmaciste ce prepară multe substanțe și medicamente naturiste – preparate în terapia cancerului renumite la nivel mondial, dar prea puțin cunoscute și promovate la nivel național și chiar local. Am avut alături de noi specialiști de la Institutul matei Balș, medici și farmaciști care au descoperit acest laborator de sănătate de la Slatina Nera” a spus Tudorița Nicula, inițiatoare a campaniei alături de sufletul acesteia, Lili Gherle.

Comentarii

comentarii