VIDEO Gerul a transformat Cheile Minișului în Tărâmul de Cleștar al zânelor

Zeci de turişti din toată ţara au decis ca a doua zi de an nou se fie destinată plimbării şi mişcării în aerul curat al munţilor şi în natură. Aşa că, unii dintre ei care au petrecut revelionul în Banat, alții – bănățeni sadea, au luat ca punct de reper Cascada Bigăr din Cheile Minișului din Caras Severin.
După frigul ce a trecut peste bănățeni în aceste zile premergătoare şi după anul nou, mai toată lumea se aștepta ca Prințesa ghețurilor, să pună stăpânire și peste Cascada Bigăr. Multi credeau că au să găsească clopotul de mușchi, învăluit în mantie de gheață. Numai că nu a fost să fie așa. Apele izbucului Bigăr, s-au dovedit a fi mai calde ca suflarea de gheață a Prințesei iernii și uite așa, trecătorii și turiștii se pot bucura în continuare de susurul de poveste al celei mai frumoase cascade din lume dintr-un top al celor mai ,,deosebite” cascade. În schimb, suflarea rece a iernii, a învăluit pereții de stâncă ai canionului Miniș transformându-i în metereze şi turle de cleștar.

Paralela 45 este locul unde cu ajutorul frigului şi din lacrimile munţilor, s-a înălţat Palatul de Cleştar, chiar pe Defileul Minişului, la intrare în Valea Almăjului. Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică. Dacă apele cascadei îşi continuă cursul nestingherite de frig, tot aici, din cauza gerului puternic din ultimele zile, poți să vezi minunatul palat de cleştar al „Prinţesei gheţurilor”. Perdele imense de ţurţuri de gheaţă au transformat stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar.

Pe versanţii din marginea Drumului naţional 57, lacrimile de apă scurse din stânci au fost oprite şi încleștate de frigul şi gerul din ultima perioadă. Pe zeci de metri, scurgerile de apă s-a transformat în perdele de gheaţă. Alte câteva zeci de alte cascade din gheață mai mici, sunt înşirate de-a lungul DN 57, drum care leagă Reşiţa prin Anina, de Bozovici şi sudul Banatului. Toate dau splendoare unui peisaj pe care rar îţi este dat să-l vezi. Când gerul este foarte puternic și ține mai multe zile, apa cascadei Bigăr îngheață și ea transformând cascada într-un imens clopot de gheață format din cloane de cleștar.

Nici cascada Cârșa aflată la vreo 15 km mai sus de Cascada Bigăr pe marginea drumului, nu a fost înfrântă de ger în totalitate. S-au format sloiuri și coloane, este gheață multă, dar apa a fost mai puternică fiindcă vine din munte, de la un izvor din apropiere. Probabil că dacă gerul mai ține vreo câteva zile, apele cascadei ar încremeni în stane de cleștar și lacrimi de gheață. Imaginea este unică, nu o ratați dacă aveți drum spre Valea Almăjului. Mulți spun că atunci când are apă multă sau este înghețată, cascada Cârșa este mai spectaculoasă decât surata ei, mult mediatiazata Bigăr.

La Bigar s-au oprit din drumul lor spre alte destinatii sau au venit special, turişti din toată ţara pentru a se bucura de imaginile unice ale Cascadei Bigăr și ale Cheilor Minișului cu perdele de gheață și peisaje unice. Sunt turiști veniți din Timișoara, din Reșița, dar si din Tulcea, București, Teleorman sau alte județe din țară. Unii au petrecut revelionul în Banat, alții – au venit special să vadă cascada.

Imaginile sunt ca într-un basm cu zâne, palate, metereze din cleștar şi inorogi. Țurțurii din gheață au început să se vadă timid, înconjoară cascada, iar în jurul acesteia se poate observa zăpada cernută ca printr-o imensă sită. Mai în jos spre Bozovici, la nici 200 de metri, găsiți cel mai mare palat din cleștar. Un bob zăbavă în drumul vostru prin Cheile Minișului în puterea iernii și nu veți regreta.

Comentarii

comentarii