VIDEO Herculane altfel – Aventură și adrenalină cu rafting pe Cerna
Dacă majoritatea românilor preferă să stea la iarbă verde și la gătare, la Băile Herculane, lucrurile stau altfel. În afara băilor în apa termală a ,,cădițelor” sau în piscinele și centrele spa ale hotelurilor și pensiunilor, cine vrea mișcare, aventură și adrenalină, are la dispoziție tot arsenalul suficient: de la plimbări pe traseele turistice cu grade diferite de dificultate și până la alpinism, excursii în Cazanele Dunării sau pe Godeanu și până la rafting pe apele Cernei.
[youtube id=”B3SVVuVN9BI”]
Câteva sute de oameni, asta însemnând bărbați și femei de toate vârstele, preferă an de an adrenalina și mișcarea la maxim, în aer liber și apă. Aceștia au ales să facă rafting pe Cerna.
Râul Cerna izvorăşte în Munţii Godeanu după care, se varsă în lacul de acumulare de la Valea lui Iovan. După acest prin popas al apelor, parcă să se mai liniștească un pic, apa Cernei iese din barajul de acumulare și pornesc spre ,,Țara lui Hercules”. Apele străbat poate cea mai frumoasă vale din ţară prin Parcul Național Domogled – Valea Cernei pe o lungime de circa 50 km.
Pe Cerna se practică rafting pe două trasee care asigură o aventură de neuitat; de la Iovanu spre barajul de la Herculane și de la digul barajului până ,,la blocuri” in oraș, dar se poate merge chiar și până la confluența cu Belareca în apropierea E 70. Cunoscătorii spun că râul Cerna este regele râurilor de rafting din țară. Atât peisajul cât și traseul foarte tehnic îl fac un obiectiv pentru împătimiții de rafting care nu pot să nu-l străbată.
Albia râului este foarte îngustă şi plină de curbe, de bolovani şi stânci uriaşe. De cele mai multe ori, cei din bărci nu au multe opţiuni de trecere – ei fiind obligați să urmeze un anumit traseu. Fiindcă râul are o cădere foarte mare, cascadele mici urmându-se una după cealaltă, cei din bărci sunt solicitați la maxim iar adrenalina atinge cele mai ridicate cote. Traseele de rafting sunt parcurse treptat, luând obstacolele unul după altul, participanții oprindu-se de multe ori pentru odihnă.
Activitatile sunt coordonate de ghizi experimentati, cu echipament special și in conditii de protectie si siguranta.
Pot participa persoane de orice varsta, mai exact de la 16 ani în sus- indiferent de conditia fizica si experienta in domeniu, dar nu înainte de a li se face un instructaj riguros de aproape o jumătate de oră. Se face rafting pe Cerna cu instructori din Timișoara, dar și din alte zone ale țării. O coborâre costă în jur de 200 de lei, iar curajoșii au la dispozitie de la echipamentele și costumele speciale și până la cd-ul cu filmul și coborârea pe apă ce li se înmânează la finalul aventurii.