VIDEO Herculane distruse cu premeditare

Băile Herculane s-au transformat într-o ruină. Ani de zile turiștii, localnicii, oameni ai presei au semnalat dezinteresul total al autorităților locale și a celor de la nivel național, față de această stațiune care ar putea aduce venituri de milioane de euro țării, dacă ar fi reabilitată și readusă la statutul său de Perlă a stațiunilor Europene, așa cum a fost numită în anii săi de glorie.

În România, turismul balnear este exploatat foarte puţin faţă de uriaşul potenţial pe care îl are, deşi Organizaţia Mondială a Turismului România recunoaşte ţara noastră ca fiind statul european cu cele mai multe izvoare minerale. Staţiunea Băile Herculane este cea mai veche staţiune din România şi una dintre cele mai vechi din lume. Despre importanţa acesteia în lumea romană poate vorbi chiar istoria, localitatea fiind vizitată de către Marc Aureliu, împăratul filosof al romanilor.
Istoria Băilor Herculane este bimilenară. Atestarea documentară a staţiunii se face la anul 153 d.Hs., consemnată de o tabulă votivă: ,,Zeilor şi divinităţilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimişi că delegaţi romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămaţi, au ridicat acest prinos de recunoştinţă”. În perioada romană, staţiunea Ad Aquas a constituit un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Odată cu Pacea de la Passarovitz (1718) începe epoca modernă a urbei, în cadrul Imperiului Habsburgic. În 1736 începe reconstrucţia şi modernizarea băilor- propriu zise, a căilor de acces, grănicerii bănăţeni construind aici majoritatea edificiilor din staţiune, care poartă amprenta unui baroc vienez impresionant.
Existenţa neîntreruptă de două milenii a staţiunii Băile-Herculane, a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, dar şi de pitoreasca aşezare a staţiunii într-o vale adăpostită de munţi, de o frumuseţe aparte.

Cazare pentru 7000 de oameni pe serie – Cam cât era populația orașului pe atunci

În anul 1989, staţiunea dispune de peste 8000 de locuri de cazare pe seria de tratament în hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, de asemenea camping în interiorul sau exteriorul oraşului. Multiplele mijloace de recreere şi divertisment – restaurant, baruri, terase de vară, bazine de înot cu apa termală, saună, masaj şi mai ales, aerul ionizat negativ comparat cu cel de la înălţimi de peste 2500 de metri, – precum şi posibilităţile de drumeţie şi excursii în staţiune şi pe Valea Cernei, constituie o atracţie în plus pentru vizitatorii oraşului staţiune Băile-Herculane.

Din păcate, datorită problemelor existente la SC Argirom Internațional SRL, acţionarul majoritar al SC Herculaes SĂ, activitatea turistică a staţiunii a fost dată peste cap la început iar acum este aproape moartă- SC Hercules SA fiind cel mai mare operator de turism din staţiune. Numai în 2008, din cele aproape 1400 de locuri de cazare şi tratament în staţiune pe care Ministerul Muncii şi Solidarităţii de Şanse le-a achiziţioneze pentru tratamentul pensionarilor, jumătate au fost câştigate de către SC Hercules SĂ. Anul 2010- din cauza datoriilor la bugetul de stat, Argirom nu a mai putut participa la licitație – ceea ce a însemnat încă un pas spre îngroparea turismului din Băile Herculane.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Herculane, cea a cazinoului, este la un pas să se prăbușească. Într-o situație similară este și cea a cazinoului din Constanța, altă dată un reper al litoralului românesc.

Abandonul acestor simboluri a fost discutat duminică, la ”Punctul de Întâlnire”, de Radu Tudor și invitații săi, Victor Alistar și Mircea Diaconu.

”În România totul se decide la vârfuri. Câțiva oameni. Dacă nu, nu. Dacă vârful piramidei e putred, așa rămâne” este concluzia amară a europarlamentarului Mircea Diaconu.

Comentarii

comentarii