VIDEO Imagini rare si inedite care dovedesc ca padurile banatene trebuie protejate

Un râs a fost surprins de camerele de supraveghere în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, mai exact, în Cheile Carasului.
Felină care a apărut în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului a devenit vedeta regiunii. După o muncă de monitorizare de câteva luni a celor de la administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, un râs a fost surpins pe camere video montate într-o zonă din Cheile – Carașului pe unde ar fi fost văzut cu ceva timp în urmă un astfel de exemplar.

Nicolae Ifca, șeful pazei din cadrul Administrației Parcului, spune că: ”Am reușit să surprindem în zona Cheile-Carașului un exemplar de mascul, destul de frumos, pe care l-am monitorizat timp de câteva zile cu camerele noastre de supraveghere”

Cei de la Parcul Naţional recunosc că surprinderea pe camerele video a lynxului este extraordinară deoarece felina este discretă în apariții, fiind foarte retrasă, mai activă noaptea.

Nicolae Ifca:”Ținând cont că arealul lui este foarte vast, încercăm și pe viitor să îl monitorizăm. Am reușit să-l surprindem timp de câteva zile, după care nu l-am mai văzut. Arealul lui este foarte vast, până la 2000 de km pătrați”

La nivel mondial există un număr foarte redus de exemplare din această specie, circa 55. 000. Din această specie fac parte: râsul carpatin, râsul roșu și râsul canadian. Râsul iberic este pe cale de dispariție. Râsul carpatin este întâlnit în Europa și Asia, cele mai multe exemplare regăsindu-se în Rusia și apoi în țările Europei Centrale, de-a lungul Carpaților.

Cei de la administrația parcului își doresc să monitorizeze exemplarele de râs pentru a avea o evidență a numărului lor, atât pe cele din Cheile Carașului, cât și din celelalte zone unde au mai fost identificate feline.

Parcul Național Semenic- Cheile Carașului are o suprafață totală de 36.200 h și are un contract de administrare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva. În parc există o varietate de specii de animale: râs, cerb carpatin, căprior, lup, vulpe, mistreț, iepure sălbatic și sporadic mai apare și ursul.

Comentarii

comentarii