VIDEO În cazul unui incendiu, cât de sigur este blocul în care locuiești ? Ai șansa să te evacuezi?

Drama petrecută recent în Bucureşti la Clubul Colectiv, readuce în atenţie situaţia dezastruoasă din România când vine vorba de safety şi emergency response plan. Nu insistăm și nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat acolo, însă cluburile cu o singură uşa de acces nu sunt singurul risc din România. La această dată, mi de blocuri din România trec printr-un amplu proces de anvelopare. Până aici nimic rău. Deci, mare atenție – consultați specialiștii – tu stii cu ce a fost izolat blocul tau ?

Acest lucru se face în două feluri. Prima: blocurile cu pereţii din cărămidă de tip porotherm care nu au nevoie de izolaţie suplimentară. A doua: izolarea tehnică prin metodă sandwich, adică profile metalice montate pe exterior şi pe profile prinse finisaje: gresie, marmură, alucubond, sticlă sablată, lemn tratat ignifug etc, iar între finisaje şi perete se montează vată minerală. Așa se procedează afară.

Ei bine problema este că la noi s-a făcut masiv o izolare cu polistiren a blocurilor. O metodă ieftină da, însă cu multe minusuri. Eficientă durează maxim 10-15 ani, aspectul exterior ce lasă de dorit dacă nu sunt folosite materiale de calitate sau meseriașii sunt de doi bani, dar cel mai important aspect este acela că în caz de incendiu, unele blocuri vor arde că o torţa, iar focul într-un astfel de caz se propagă la interior prin geamurile sparte şi dacă în încăpere este o ţeavă de gaz sau o butelie, se va produce o nenorocire. În ultimul timp, a apărut polistirenul ignifug, dar până la apariția acestuia? De altfel, pentru nici o astfel de anvelopare cu polistiren pompierii, NU dau autorizaţii.

La această problemă, se adaugă problema deosebit de gravă a ieșirilor de urgență: Să nu uităm că în Reșița există câteva zeci de blocuri turn cu 9 și 10 etaje. Toate construite înainte de 1989 și prevăzute cu asemenea sisteme. Blocurile au fost proiectate în așa fel încât, în caz de incendiu, toți oamenii să se poată salva. La blocurile turn, locatarii se pot salva pe casa scării coborând la parter sau urcând la etajele superioare pe acoperișul blocului de unde se trece de la o scară la alta. Trecerea de la o scară la alta, se poate face – atenție – trecând dintr-un apartament în altul – asta – începând cu etajul 5. Acolo, proiectantul a prevăzut treceri între scările de bloc, dintr-un apartament în altul, prin peretele balconului unde a fost montat un geam armat cu plasă de sârmă. Acesta poate fi spart foarte ușor la nevoie.

În cazul în care nu se poate folosi casa scărilor, pompierii pot evacua locatarii ce locuiesc până la etajul patru, cu autospecialele prevăzute cu scară. Acest lucru este valabil la blocurile turn cu patru apartamente pe etaj. În cazul blocurilor cu mai multe apartamente pe palier – vezi Aleea Tineretului sau ,,blocul băncii”- proiectantul a prevăzut o ieșire de urgență cu scări de evacuare în celălalt capăt al coridorului. Tot la blocurile turn, pe fiecare etaj, au fost prevăzute guri de hidrant si extingtoare cu praf sau spumă.

Până aici, stăm bine și lucrurile par perfecte, numai că, în teren, lucrurile sunt grave de tot și în cazul unui incendiu, oricând se pot întâmpla tragedii colective fiindcă oamenii nu au pe unde să se salveze. Majoritatea acestor ieșiri de urgență sunt închise cu lacăte și lanțuri, uși metalice sudate. Pe blocuri, trecerile de la o scară la alta sunt blocate – fie de uși metalice, fie de grilaje între scări. La nivel de apartament, mulți proprietari au spart geamurile de evacuare dintre scări și au zidit fereastra de scăpare. Gurile de hidrant de pe paliere nu mai funcționează iar exstinctoarele au dispărut de ani buni.

Unde mai pui că în cazul blocurilor de pe Aleea Tineretului, blocurile din zona fostelor cămine din Calea Caransebeșului sau Mociur, scările de evacuare și holurile dintre scări – fie au fost închise cu uși și grilaje, fie ieșirile sau trecerile au fost zidite. Asta ca să nu mai vorbim de mobilierul, frigiderele defecte, fel de fel de lăzi sau cutii cu vechituri care aproape că blochează trecerea. Nu mai punem în calcul pericolul unui incendiu ce poate porni tocmai de la aceste vechituri, fiindcă multe sunt depozitate sub becuri sau tablouri electrice din care atârnă firele. Să nu mai punem în calcul pericolul pe care îl reprezintă o țigară aruncată la întâmplare într-un asemenea loc.

Concluzie: Probabil că pompierii militari ar termina mai multe chitanțiere de amenzi în cazul în care ar porni o campanie de controale la asociațiile de proprietari din Reșița. Nu de alta, dar paza bună – trece primejdia rea. Ca nu cumva, Doamne ferește, în cazul unui incendiu, oamenii să-și piardă viața din cauza unei uși blocate sau a unei busculade pe un hol plin cu mobilier vechi.

Mare atenție- consultați specialiștii – tu stii cu ce a fost izolat blocul tau ?

Comentarii

comentarii