VIDEO În sfârşit, singurul deponeu ,,ca la carte” din sud-vestul României, a fost finalizat la Resita

În sfârșit, după cinci ani de la demararea lucrărilor, recepţia finală a proiectului ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin a fost finalizată. Amplasamentul a fost predat operatorului urmând ca, în maximum 90 de zile, noul sistem să devină funcțional. Lucrările au început pe vremea lui Frunzăverde în anul 2012 și trebuiau finalizate în 12 luni. Au urmat alte și alte termene și într-un final, după cinci ani, lucrarea a fost finalizată.

Centrul de la Lupac cuprinde o staţie de sortare, una de tratare mecanico-biologică, bazine pentru depozitarea levigatului, precum şi prima celulă construită în acest proiect. Acest proiect, care prevede, pe lângă centrul de la Lupac, şi trei staţii de transfer, închiderea depozitelor urbane din toate oraşele şi municipiile din judeţ, precum şi închiderea a 97 de depozite rurale.

Proiectul a fost demarat şi realizat cu bani de la Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean având o contribuţie proprie de 2%, respectiv, peste 3,2 milioane lei. Iniţial, valoarea proiectului Centru integrat de management al deşeurilor, a fost de 186 milioane lei. La finalizarea acestuia, valoarea proiectului s-a redus la 150 milioane lei.

Durata contractului de operare este de 120 de luni, iar redevenţa pe care operatorul o va plăti Consiliului Judeţean Caraş-Severin este de aproximativ cinci milioane lei pe an. Din aceşti bani, CJ are obligaţia de a construi următoarea celulă în care vor fi depuse deşeurile.

În prezent, gunoiul reşiţenilor este transportat în judeţul Vâlcea la aproape 500 de km distanţă, ceea ce presupune un cost ridicat al acestui serviciu. În județ, pe sate, situaţia este dezastruoasă; gunoiul este colectat cu sincope dacă este colectat, sau nu se colectează. Albiile pârâurilor din jurul satelor sunt adevărate haldine de gunoi fiindcă oameni nu au unde arunca gunoiul. Dar, despre acest aspect vom discuta într-un material amplu pe care îl avem în lucru. Un mic exemplu îl aveți în materialul video si galeria foto de mai jos. Imaginile sunt realizate pe albia pârâului Dognecea.

Comentarii

comentarii