VIDEO Incendiu de vegetatie la Moniom – Focul a intrat in padure

Căldurile extrem de ridicate înregistrate în ultima perioadă au dus la înmulţirea incendiilor de vegetaţie uscată în judeţul Caraş-Severin. Zilnic, pompierii de la ISU Semenic se lupta cu flăcările, în toate zonele judeţului, începând din nord şi până la Dunăre. În unele cazuri, focul se extinde chiar până la marginea pădurilor punând în pericol arborii. Aşa s-a întâmplat la Moniom, cartier aparţinător de municipiul Reşita. Aici pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu care se manifestă violent pe o suprafaţă de circa jumătate de hectar.

Intervenția a fost deosebit de grea fiindcă flăcările au avut câțiva metri înălțime. In final, pompierii resiteni au realizat un dispozitiv de intervenție format din aproape 300 m de furtunuri. Se pare că focul a pornit de la radiația solară. Razele soarelui au bătut într-un ciob de sticlă sau cutie de conserva formând efectul de lentila, de lupă. La Resita nu a mai plouat de două săptămâni si in ultimele zile, temperaturile au fost deosebit de mari.

Pompierii atrag atenţia că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt, colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier, construct sau reţele utilitare, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Comentarii

comentarii