VIDEO InfoCs a avut dreptate: Pădurile din rezervații sunt măcelărite – iată dovada
Arbori din pădure de fag ce au crescut în sute de ani în Parcul Naţional Semenic, sunt transportaţi la un gater din Bănia, judeţul Caraş-Severin. Zeci de tir-uri încărcate cu cherestea aburită, pleacă lunar din Bănia în portul Constantă şi de aici, mai departe în Şiria sau alte țări din Orient. Rumeguşul din aceşti copaci – monumente ale naturii – unii cu o vechime de 300 de ani, ajunge la fabrica Kronospan din Sebeş. Kronospan, o companie austriacă, este liderul mondial în producţia de panouri din lemn.
Investigaţiile AGENT GREEN arata ca în ultimii 6 ani, Romsilva a dus o politică de exploatare agresivă în Parcul Naţional Semenic. Între 2009-2014, în acest parc naţional, cel puţin 390 000 de metri cubi de lemn au au fost exploataţi, activitate din care Romsilva a încasat cel puţin 8,14 milioane euro.
AGENT GREEN cere Guvernului României să interzică tăierile de păduri în parcuri naţionale, să pună în funcţiune ANAP şi să includă de urgenţă zonele Coşava Mică, Bârzăvița și Groposu, în categoria zonelor de protecţie integrală din Parcul Naţional Semenic – Cheie Carasului.
[youtube id=”STTv23fBiiQ”]
Se pare că aici avem de-a face cu o acțiune concertată de cei ce au mari interese în afacerile cu lemn. Rândurile de mai sus au fost scrise de cei de la Agent Green. Iată ce scrie un alt ONG, cel mai mare ONG de protecție a mediului din vestul țării – GEC Nera din Iravița.
,,La Parcul Național Semenic – Cheile Caraşului, se doreşte un nou Consiliu Ştiinţific compus din „băieţi buni”, care să nu supere ROMSILVA !
După încheierea în 2014 a noului contract de administrare dintre Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA şi Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, conducerea administraţiei Parcului a considerat că este momentul să pună „pe liber” persoanele indezirabilie din Consiliul Ştiinţific care, pe perioada funcţionării vechiului consiliu, s-au opus în permanenţă activităţilor ilegale din Parc, în special tăierilor de arbori.
Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA şi Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului nu au considerat importante nici până acum părerile celor din Consiliul Ştiinţific, dovadă sunt tăierile de arbori care continuă şi în prezent în Parc, dar la nivelul celor două instituţii a deranjat poziţia fermă pe care unii dintre membrii Consiliului Ştiinţific au avut-o la nivelul factorilor majori de decizie (Ministerul Mediului, Guvern, Parlament), în forurile Academiei Române şi în informările trimise Comisiei Europene.
[youtube id=”H9vgZjMjAmk”]
După cum arată componenţa noului Consiliu Ştiinţific, ce include persoane care au avut sau au strânse relaţii de interese cu Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, probabil că reuniunile Consiliului Ştiinţific vor include şi memorabile partide de vânătoare……şi de ce nu chiar în Parc, că tot s-a mai întâmplat prin aceste locuri”.
Referitor la această mișcare de a înlocui cercetătorii științifici, academicienii și cercetătorii, din consiliile științifice ale parcurilor naționale și înlocuirea loc cu ,,silvicultori” – este adevărat- buni profesioniști, dar pe segmentul lor, iată ce spune și doctorul Silviu Constantin, preşedintele – încă, al Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Semenic‐Cheile Caraşului.
,,Către Academia Română Comisia Pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii Domnului Preşedinte prof. dr. Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române Stimate Domnule Preşedinte, prin prezenta, vă aduc la cunoştinţă o situaţie de gravitate maximă cu implicaţii directe în ceea ce priveşte viitorul ariilor naturale protejate din România.
Prin noul contract de administrare între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi RNP‐Romsilva (08.10.2014) s‐a stabilit că, în termen de 3 luni de la semnare, să se înainteze propuneri privind consiliile ştiinţifice ale ariilor protejate respective. Această prevedere discutabilă (pentru că nu e vorba de NOI arii protejate, ci de prelungirea unor contracte existente), a deschis calea unor „restructurări” a Consiliilor Stiinţifice ale celor 16 parcuri din subordinea RNP. Concret, membrii Consiliilor Ştiinţifice care au reuşit, în ciuda presiunilor la care au fost supuşi din partea RNP, Direcţiilor Silvice şi (după caz) Administraţiilor parcurilor, să blocheze până acum tăierile ilegale de păduri în arii protejate, construcţiile ilegale, etc. pot fi acum „epuraţi” după bunul plac al Directorilor ariilor protejate.
RNP‐Romsilva solicită prin adresa 26757 din 24.11.2014 ca propunerile „noilor Consilii Stiinţifice” să îi fie transmise spre avizare iniţială. Acest aviz suplimentar solicitat de RNP‐Romsilva constituie un abuz şi un mijloc de presiune asupra administraţiilor parcurilor. Legea nu prevede acest aviz, iar RNP nu are competenţa ştiinţifică de a se pronunţa asupra calificării unor specialişti, aceasta revenind exclusiv Academiei Române. Pentru a exemplifica nivelul scandalos la care s‐a ajuns cu „restructurarea” Consiliilor Ştiinţifice ale Parcurilor, vă rog să aveţi în vedere cazul Parcului Naţional Semenic‐Cheile Caraşului unde am încă onoarea de a fi Preşedinte al Consiliului Ştiinţific. Conform propunerii unilaterale a domnului Sorin Tudorescu, Director al PNSCC (Parcul Național Semenic – Cheile Caraşulu), din fostul Consiliu Ştiinţific au fost excluse următoarele persoane:
1) Dr. Adrian Iurkiewicz – Universitatea Bucureşti ‐ hidrogeolog de reputaţie internaţională, specialist în hidrogeologia carstului, cu lucrări publicate şi cercetări originale în carstul din Munţii Banatului, cu precădere în zona PNSCC.
2) Dr. Oana Moldovan ‐ Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” Cluj, biospeolog, entomolog şi specialist în ecologie subterană, autoare a numeroase lucrări în reviste de prim rang.
3) Prof. dr. Alexandru Moisuc – profesor si fost recor al USAMBTM, specialist în flora pajistilor alpine, cu o experienţă inegalabilă în cercetarea zonelor montane din Banat
4) Dr. Laurian Mugurel Gheorghe – actualmente lector la Universitatea din Sibiu, geograf, fost consilier la Ministerul Mediului, specialist în GIS, legislaţia şi managementul ariilor protejate.
[youtube id=”DTnBAzDiwN8″]
Acestor persoane nu li se poate imputa nimic: nici absenţa de la şedinţele CŞ, nici lipsa de interes, nici lipsa de calificare. Li se poate imputa doar faptul că au votat constant împotriva tăierilor ilegale din PNSCC şi altor abuzuri comise de administraţie! In compensaţie, domnul director Tudorescu propune (lista integrală anexată) următoarele persoane pentru a face parte din Consiliul Ştiinţific al PNSCC:
1) Avocat(!!) Silviu Galescu, Baroul Mehedinţi – fără nicio competenţă ştiinţifică în domeniu. Dar, desigur, e bine să ai un avocat alături atunci când te pregăteşti să tai ca‐n codru!
2) Dr. Borlea George Florian – fost director RNP, DS Timisoara (director comercial, specializat conform CV în „valorificarea superioară a produselor forestiere”). Exact de ce avea nevoie un parc naţional… 3) Dr. Chisăliţă Ion – (proaspăt conferenţiar USAMV – în ciuda vârstei înaintate), fost primar Moldova Nouă, director ICAS Timişoara, fără activitate ştiinţifică, dar cu activitate politică bogată şi „relevantă” pentru „ocrotirea ariilor protejate”. Poate este important de reţinut faptul că domnul Chisăliţă îşi trece în CV un curs absolvit în Germania (în limba germană), în condiţiile în care recunoaşte că singura limbă străină cunoscută este cea rusă.
4) Ţenche‐Constantinescu Alina Maria, sef lucrări USAMV, inginer peisagist, specialistă în amenajarea spaţiilor verzi! Activitate ştiinţifică – zero.
5) Dragoş Mihai – reprezentant RNP, activitate ştiinţifică nulă, nu are alt merit decât acela de a fi nominalizat de RNP drept „vătaf” al ariilor protejate. Exact aşa se şi comportă. Deşi nu are ce căuta într‐o şedinţă de consiliu ştiinţific, îşi arogă dreptul de a fi prezent şi de a da cu pumnul în masă atunci când părerile membrilor CŞ nu îl satisfac, Conform legii, RNP NU trebuie să aibă un reprezentant în CŞ ‐ acesta fiind automat în conflict de interese întrucât este superiorul administratorului de arie protejată.
Dealtfel, legislaţia actuală nu face referire la reprezentarea unor instituţii în Consiliile Ştiinţifice, singurul criteriu relevant pentru această onoare fiind, în opinia noastră şi în spiritul legii, excelenţa ştiinţifică.
Domnule Preşedinte, Consiliul Ştiinţific al PNSCC a făcut eforturi considerabile, inclusiv cu participarea voluntară şi sacrificii materiale din partea membrilor săi pentru a ocroti (încă) superbul Parc National Semenic‐Cheile Caraşului. Activitatea noastră a fost constant împiedicată de RNP‐Romsilva şi reprezentanţii săi. Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în rezervaţia naturală Bârzăviţa, am fost ameninţaţi. Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în zona de protecţie ilegală Anina, am fost ameninţaţi. Toate aceste ameninţări pot fi probate cu documente emise de DS Reşiţa.
PNSCC este unul dintre puţinele parcuri care nu au încă un plan de management aprobat pentru că acesta este blocat de RNP. Elementul cheie este zonarea parcului, adoptată de CŞ, care împiedică tăierile ilegale. Am devenit incomozi. O parte din noi (printre care şi eu) am fost consideraţi probabili „reeducabili” şi am fost păstraţi în „noul consiliu”. Au aparut în schimb, o serie de indivizi neaveniţi, gata să încline balanţa. Inutil să spun, personal nu voi participa la acest joc. Si cred că nici restul colegilor mei.
Domnule Preşedinte, CMN are o responsabilitate esenţială în avizarea Consiliilor Stiinţifice ale ariilor naturale. Vă rog respectuos să citiţi cu mare atenţie argumentările pentru fiecare nou membru în parte şi să le judecaţi în spiritul legii. Consiliile Ştiinţifice sunt printre puţinele organisme care se pot opune jafului în ariile naturale protejate, iar orice vot contează. Vă rog să aveţi în vedere faptul că situaţia prezentată la PNSCC nu este singulară şi că ea pare a fi aplicată la toate parcurile. Persoanele „indezirabile” sunt înlăturate spre a fi înlocuite cu altele favorabile!
Vă mulţumesc pentru răbdarea de a citi acest lung memoriu. Pentru orice clarificări vă stau oricând la dispoziţie.
Cu deosebită consideraţie, Dr. Silviu Constantin Bucureşti, 18 decembrie, 2014
SEMNEAZĂ PETIȚIA ÎMPOTRIVA MASACRĂRII PĂDURILOR DIN BANAT, AICI:
Semneaza petitia pentru stoparea taierilor de padure din parcuri nationale: http://www.agentgreen.ro/stop-taieri/
Citeste si
http://gandeste.org/politica/statul-mafiot-romania-contra-naturii/49824
Vezi si