VIDEO Ionuţ Chisăliţa – singurul parlamentar cu handicap din România

Ioan Narcis Chisăliță este primul parlamentar român care obține un mandat aflându-se într-un scaun cu rotile. Ionuț Chisăliță a candidat pentru Senatul României pe lista PSD în județul Caraș Severin. 

Deputatul PSD de Caraş-Severin la acea vreme, Ionuţ Chisăliţă, a fost implicat în data de 22 noiembrie 2010 într-un accident de circulaţie în Mehedinţi, în dreptul localităţii Tâmna. Autoturismul condus de Chisăliţă, care aparţine Camerei Deputaţilor, a intrat pe contrasens şi a lovit o autoutilitară care circulă din contrasens. În urma accidentului, deputatul Ionuţ Chisăliţă a suferit mai multe contuzii la spate, iar altă persoană a avut leziuni, fiind internată la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
De atunci a început calvarul pentru Ionuţ. Au urmat luni şi ani de analize, tratamente şi intervenţii chirurgicale în ţară şi străinătate, dar din păcate, rezultatul a fost scaunul cu rotile şi statutul de persoana cu dizabilităţi.

Căsătorit şi cu o fetiţă de 12 ani, tânărul Ionuţ Chisăliţa nu a cedat, nu s-a lăsat înfrânt şi şi-a continuat cariera politică. La alegerile din vară a fost ales consilier local iar la cele parlamentare, cărășenii l-au trimis direct în scaunul de senator.
El spune că din poziţia actuală va lupta pentru persoanele cu handicap, pentru drepturile şi respectarea drepturilor acestei categorii de romani. Senatorul vrea o lege prin care blocurile de locuinţe să aibă câteva apartamente prevăzute cu accesorii şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Ionuţ Chisăliţa spune că în prezent, administraţiile locale şi instituţiile dau prea puţină atenţie problemei persoanelor în scaunul cu rotile sau cele ce folosesc cârjele pentru a se deplasa. Bordurile sunt prea mari, rampele de acces în clădiri – fie lipsesc , fie sunt atât de inclinate încât sunt de nefolosit iar despre lifturi şi ascensoare, nici nu se poate vorbi. Sunt prea puţine sau nefuncţionale.

La Bucureşti, senatorul Ionuţ Chisăliţa a depus jurământul fiind felicitat de mai mulți reprezentanți ai Consiliului Național al Persoanelor cu Dizabilități. 
”Este un eveniment istoric, primul senator în scaun rulant. Așteptăm de mult să avem un reprezentant în Parlamentul României. Senatorul Ioan Narcis Chisăliță a depus jurământul de credință față de țară și popor.

L-am felicitat personal,” a scris pe pagina de facebook Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Persoanelor cu Dizabilitãţi!

Comentarii

comentarii