VIDEO La 100 de ani de la Unire, Banatul Montan este un model de convieţuire interetnică

Banatul Montan, model de convieţuire interetnică. Sub acest generic a fost sărbătorită, la Reşita, Mică Unire, eveniment premergător actului de la 1 Decembrie 1918. Spectacol a pus în valoare specificul etniilor reprezentative care trăiesc, de sute de ani, împreună, în Banatul Montan.

Aula UNiversităţii Eftimie Murgu din Reşita a răsunat de ritmurile specifice muzicii tradiţionale, croate, ungureşti, germane şi romaneşti. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru reşiţenii care au dorit să marcheze astfel Ziua Unirii într-un spectacol ce a durat mai bine de 4 ore.

Organizatorii evenimentului găzduit de Universitatea Eftimie Murgu din Reşita au dorit să arate ca Banatul, cu cele 17 etnii care convieţuiesc aici în bună pace, poate fi un model de unitate pentru întreaga Românie. A fost prezentat un spectacol al etniilor care, alături de romani, sunt, din punct de vedere numeric, cele mai reprezentative: maghiara, germană şi croata. De asemenea, au fost prezentate o serie de documente istorice.

Organizatorii evenimentului au fost Universitatea Eftimie Murgu, Academia de Ştiinţe Tehnice şi Asociaţia Romanilor din Balcani.


Multumiri speciale Dorinei Munteanu pentru materialele video oferite

Comentarii

comentarii