VIDEO La Fizeş, bolnavii sunt scoşi din curţi cu scara și morții duși la cimitir cu tractorul

La Fizeş, în Caraş Severin, drumurile nu au mai fost reparate de 30 de ani. Partea sudică a satului este îngropată, la propriu în noroaie. Drumurile sunt practicabile doar pentru tractoarele puternice.
Fizeşul este unul dintre satele mari ale Caraş Severinului și este aşezat chiar la începutul pustei bănăţene, loc în care Munţii Semenicului şi ai Dognecei se pierd în dealuri cu pante din ce în ce mai line. Sat bogat de de pustă altă dată, cu peste 400 de numere de casă, cu un renume – cine nu -și amintește de pâine pe vatră de la Fizeș – la această dată, Fizeşul a ajuns un sat prin care nu se poate circula, un sat rupt de lume fiindcă aşa vor primarul și cei de la primăria Berzovia – centru comunal de care apaține și satul.

În afară de două drumuri care au mai fost reparate pe ici- pe acolo, în sat nu s-a mai făcut nimic de aproape 30 de ani. Situaţia este aşa de gravă, încât în unele zone, în cazul unui incendiu, maşina pompierilor nu poate interveni. Pare greu de crezut, dar au fost cazuri- şi nu puţine, când maşina salvării s-a oprit în marginea satului iar bolnavii au fost căraţi cu scara sau chiar în spate, până la marginea drumului de unde ambulanţa i-au luat mai departe. La fel se întâmplă cu cei ce mor. Din curţi şi până aproape de cimitir, sunt purtaţi cu spatele fiindcă nici măcar tractoarele nu mai pot intra, sau dacă o face – musai trebuie să fie un tractor puternic.

Așa cum s-a întâmplat și duminică. Un bărbat de aproximativ 40 de ani a fost condus pe ultimul drum prin ultimele noroaie. Imaginile – nu mai au nevoie de nici un comentariu. Spun ele destul, doar că cei ce trebuie să audă, se pare că au surzit. Din mai multe părți, la Fizeș, alaturi de familia îndurerată, au venit mai mulți prieteni și colegi ai defunctului, au stat oamnii la priveghi așa cum fac bănățenii și creștinii, dar din păcate, pe ultimul drum, foștii colegi s-au oprit. Noroiul a fost așa de mare încât oamenilor le rămâneau pantofii prinși în lut. Din păcate, asta-i România lui 2016, ăsta-i Fizeșul cu același primar de 20 de ani la cârmă. Și că să fim corecți până la capăt, să o spunem pe a dreaptă și să nu uităm că primarul Luca, a fost votat de fiecare dată și de către unii dintre fizeșeni.

Aşa cum era normal, oamenii au făcut zeci de sesizări către primăria şi primarul ce locuieşte în Berzovia. Degeaba. S-au dus în audienţă la Prefectură, la Consiliul Județean – tot degeaba. Oamenii au ajuns la capătul răbdării. Protestele s-au ținut lanț, fie prin sat, fie la Berzovia sau la Reșița, la instituțiile județene. Tot degeaba. Iată ce spun sătenii din Fizeș: ,,Totuşi, acum este bine, nu a plouat aşa de mult şi noroiul nu are decât jumătate de metru. Când plouă tare, noroiul este aşa de mare încât nu se mai poate face nimic”. ,,Din cauza drumului, suntem obligaţi să strângem toamna recoltele mult mai de vreme decât ar fi normal. În loc să culegem porumbul la sfârşitul lui octombrie, sau chiar mai târziu – atunci când este uscat, gospodarii îl strâng la jumătatea lui septembrie fiindcă dacă se pun ploile, nu-l mai pot aduce acasă” . Cu toate că de la capătul holdelor şi până în sat sunt doar vreo 800 de metri, din cauza drumului desfundat, căruţele şi tractoarele fac un ocol de 12 kilometri, efectiv ocolesc satul, pentru a putea evita așa zisul drum.

Primarul tot promite, îi tot duce cu vorba pe săteni și chiar a încercat să facă ceva, dar a făcut mai mult rău decât bine. Adică – nimic terminat. Nu mai intrăm în amănunte. Nu mai pomenim nici de greva foamei din fața Primăriei Berzovia.
Pământul de pe drumurile satului se transformă într-un noroi cu adâncimea de cel puţin jumătate de metru şi care se comportă ca o veritabilă capcană. Nimic, fie căruţă sau tractor, nu mai poate trece pe drum. În curţile oamenilor, prin faţa caselor sau pe la vecini, se află autoturismele. Acestea vor putea fi scoase de acolo doar dacă nu mai plouă cel puţin trei săptămâni sau la primăvară.

Primarul Aurel Luca, spune că ,,recunosc, avem nişte probleme cu drumurile în Fizeş. Am auzit că vor veni nişte bani de la Guvern, că se face un culoar auto european care va trece și prin Fizeș, dar nu ştiu când. Atunci când o să primesc bani, îi voi direcţiona pe toţi pentru drumul de la Fizeş. Acum, am strâns niște bani la buget și cu ei, am cumpărat piatră de la carieră. O voi pune pe toată la Fizeș”.

Multumiri deosebite prietenului nostru din Fizes – Bogdan-Mihai, pentru imagini si fotografii.

Comentarii

comentarii