VIDEO Povestea mărțișorului dulce fabricat de mâini iscusite

V-ați întrebat vreodată cum poate fi un mărțișor? Răspunsul cel mai simplu ar fi: frumos sau urât, sau din metal, sticlă sau plastic ori ieftine sau scumpe. Dar, cine s-ar gândi că un mărțișor poate fi și gustos sau delicios? Și totuși, există mâini iscusite care fac și mărțișoare comestibile.

[youtube id=”MD3OT7XO2E4″]

 

Se numește Adriana și deși este mămică, îi place mai mult decât va inchipuiți să se joace. NU contează că are o fetiță care este studentă. Nu scrie nicaieri ca joaca e interzisa odata cu trecerea timpului, cu inaintarea in varsta.

Ba din contra, ea crede ca joaca te tine tanar pe dinafara si copil pe dinauntru. Si cine nu-si doreste sa fie vesnic tanar si fara griji ca un copil ?!

Deoarece din joaca a inceput ceea ce s-a dovedit a fi un unicat, o să vă prezentăm povestea Adianei din Banat.

,,Cam pe vremea aceasta, in urma cu trei ani, ma jucam confectionand floricele din caramele gumate, cu care urma sa decorez tortul pe care mi-l comandase o prietena . Tot intinzand si decupand la caramele, m-a “traznit” asa un gand :’ daca as transforma eu in martisoare (tot se apropia 1 Martie ) floricelele astea, oare cum le-ar primi lumea ”‘ ?!

Apoi a urcat poze cu realizările pe propriul blog și pe contul său de socializare.

,,In urmatoarele 15 minute pozele mele cu martisoare din caramele erau deja intr-un album pe facebook, pe care l-am numit la acea vreme “martisoare comestibile. Like-urile curgeau unele dupa altele , iar discutiile despre cum se fac si cum se mananca se amplificau cu fiecare comentariu”.

Și de aici a început povestea fiindcă în următoarea jumătate de ora, creatoarea s-a si procopsit cu o comanda de 50 de bucati de la o mamica cu trei copilasi. Le dorea pentru gradinita. Apoi au urmat altele … si altele, dar totul este mai mult un hobby fiindcă banii obținuți pe ele abia acoperă costul materialelor.
În ,,afacere” au intrat fiica și soțul, dar aceștia au mai mult rolul de a face muncile ,,necalificate”, adică, ambalarea, expediere , aprovizionare.
Adriana le meșterește pentru fiecare gust…sunt în atâtea forme și culori încât este imposibil ca cineva să nu-și găsească măcar unul care să-i placă. Și zi de zi apar alte și alte modele, în funcție de imaginație. Martișoarele ei sunt mărțișoare cu povești dragi ei și sufletului ei.
In plus, aceste mărțișoare mai au un avantaj : sunt bune de mâncat și nu de aruncat în sertare întunecoase sau pe etajere prăfuite ca suratele lor din alte materiale. Adriana nu ține secretă tehnologia de fabricare și cu drag o arată la toată lumea, tocmai fiindcă este un hobby în primul rând pentru ea.

,, Pana si ziua de 1 Martie m-a prins mesterind martisoare din caramele. Da’ credeti cumva ca mi-a parut rau, sau ca am obosit mesterindu-le ?! Nici pomeneala ! Era in sfarsit ” lumea mea”
Nici nu va inchipuiti ce inseamna sa stai pret de doua saptamani inconjurat de bombonele, caramele, floricele, inimioare, puisori si alte oratanii dulci si colorate.
,,Gandurile ce-mi trec mie prin minte cand ma joc mesterind martisoare sunt atat de alese si dragi…amintiri din copilaria mea …amintiri din copilaria fiicei mele …amintiri despre parintii mei. Fiecare floricica din caramele seamana cu floricele pe care i le culegeam mamei din padurile satului meu prin care haladuiam cu tata fara sa obosesc. Imi inchipui cu cata satisfactie se lasa “molfaite” de catre prichindei…ce zambete largi aduc pe fetele doamnelor care primesc asemea martisoare pentru ca pot sa le manance in sfarsit fara se se mai simta vinovate ca se vor ingrasa ”.

,,Nu pot sa nu ma gandesc si la reactia domnilor . Parca-i vad ciupind neincrezatori cate o petala de ghiocel, ca in urmatoarea secunda sa-l faca sa dispara cu totul si numai dosul palmei cu care se sterg la gura mai stie ce e in spatele ei. Dedic cu toata dragostea martisoarele mele comestibile tuturor celor care citesc aceste randuri” mai spune Adriana din Timișoara.

Comentarii

comentarii