VIDEO La Oravița a luat ființă Muzeul Monetăriei Imperiale

Este cunoscută de acum preocuparea administrației publice locale din Oravița de a promova valorile orașului, tot ce are mai fumos și mai ales, ce poate scoate în evidență frumusețea și unicitatea orașului. Fără a da cu periuța sau a aduce laude deșarte, primarul Costel Ursu alături de consilieri, face tot posibilul pentru a aduce Oravița – orașul unicităților, în atenția turiștilor. Un asemenea moment a avut loc joi. Este vorba de un eveniment important, cu semnificație de simbol pentru istoria Oraviței și a Banatului de Munte. Astăzi, 20 august, într-una din sălile bibliotecii orășenești a fost inaugurat Muzeul Monetăriei Imperiale din Oravița. Un moment important, pe lângă toate celelalte din istoria locului, cu primul edificiu teatral din spațiul culturii române, inaugurat în 1817, cu prima farmacie montanistică, din 1763, cu cel dintâi furnal din istoria tehnicii românești – Ciclova Română, 1718, cu prima fabrică de bere, 1718, cu prima cale ferată pe actualul teritoriu al României: Oravița – Baziaș, 1854, și prima cale ferată montană Oravița – Anina, inaugurată în noiembrie 1863. La acestea mai adăugăm prima gară din România și mai ales, singura gară cu lift din Europa.

Potrivit directorului Teatrului Mihai Eminescu, Ionel Bota, a cărui contribuție la înființarea muzeului a fost esențială, în lista priorităților se înscrie și Monetăria („Bănăria“) de la Ciclova Montană, prima de acest gen, cu instalații moderrne pentru multiplicarea valorilor monetare de largă circulație. „Înființarea Monetăriei a avut la bază o Ordonanță Imperială din 1809, iar acest lucru s-a datorat faptului că la Ciclova Montană resursele de cupru erau importante și semnificative. O Monetărie pentru monedă ieftină din imperiu, din aramă, alta decât monedele din argint și florinii din aur. În acest fel, Monetăria și orașul Oravița intrau sub un control și un interes mai direct al Vienei. La vremea aceea, Oravița era un habitat foarte important“, a ținut să remarce Ionel Bota la inaugurarea muzeului.
Monetarie (5)
Monetăria a fost înființată în 1811, iarna, iar director a fost numit Augustin Filip Knoblauch (1764 – 1823), tatăl fondatorului farmaciei montanistice, Karl Knoblauch. Au fost aduse trei prese hidraulice, iar în primii trei ani de funcționare a monetăriei, piesele au fost trimise spre imprimare la Kormoncz și Szelmeczbanya. „Monedele erau realizate din cupru și purtau sigla «O», având mai multe diviziuni. În 1811 s-au imprimat 3.584 de bucăți în valoare de 3 creițari, în 1812, alte 3.585 de monede în valoare de o coroană, în 1816 s-au imprimat 3.587 de monede în valoare de jumătate coroană și alte 3.588 de bucăți, cu valoarea de un sfert de coroană“, a mai spus Ionel Bota.
Monetarie (3)
Monetăria a funcționat pînă în 1855, avînd ca stemă un ciocan și un târnăcop încrucișate în interiorul unei roți dințate înconjurată de o cunună formată, pe o parte, din frunze de laur, și pe cealaltă parte, din frunze de stejar. În perioada interbelică, în locul fostei „bănării“ a funcționat celebra moară a lui Iacob Stoian.
Monetarie (1)
„Muzeul pe care îl inaugurăm astăzi este primul dintr-o serie de muzee care vor apărea în viitor. În timp, veți vedea că toate aceste monede vor avea un mare impact asupra turismului în Oravița. Sperăm, ca pe lângă turism, să dezvoltăm și partea hotelieră, dar și serviciile într-un oraș atât de cunoscut, așa cum este Oravița“, a subliniat primarul Dumitru Ursu.
Monetarie (2)
În Muzeul Monetăriei Imperiale de la Oravița sunt expuse sute de monede și de bancnote, documente ale vremii, înscrisuri oficiale care certifică o importantă activitate de natură monetară în această parte a fostului imperiu.


Preluare parțială argument-cs.ro

Comentarii

comentarii