La Resita, și în acest an Revelionul sârbesc trece neobservat – fără petrecere și fără veselia din alți ani VIDEO REMEMBER ARHIVA INFOCS.RO

Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de jumătatea lunii ianuarie a anului nou 2022, și sărbătorile de iarnă au cam trecut, pentru alți conaționali ai noștri, dar de alte etnii, acestea sunt încă în toi.
Revelion 2014

https://youtu.be/kw1sRfMpomY

În România, peste 22 de mii de minoritari sârbi, ruși, lipoveni și ucraineni, celebrează sărbătorile de iarnă după ritul vechi. Biserica Ortodoxă de stil vechi din România are peste un milion de adepți si aproximativ 130 de biserici, schituri si mănăstiri, majoritatea construite după 1989.

Revelion 2013

https://youtu.be/HyKaD42GNBU

Creștinii ortodocși de stil vechi, respectă traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu singura deosebire că acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creștinii ortodocși au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menținându-l pe cel Iulian.

Era deja tradițional ca la Reșița să se strângă câteva sute de petrecăreți pentru a se distra de revelionul sârbesc. Toți veneau să vadă renumite vedete ale muzicii populare sârbești- artiști aduși special de organizatori din Serbia. Petrecăreții veneau de la Timișoara, din Arad, București, dar și de peste hotare. Dar, din anul 2016 – si mai ales acum in 2021, vorbim de toate acestea doar la timpul trecut fiindcă nimeni nu a fost în stare să organizeze revelionul sârbesc, așa cum s-a făcut până ]n 2016. Cu atât mai mut acum, în 2021 când peste români și omenire s-a abătu acest flagel, această molimă.

Este cunoscut faptul că de ani de zile, la Reșița, de organizarea revelioanelor sârbești s-a ocupat Ivanko, fostul patronul de la ,,Restaurantul Sanela”. Parafrazând un mare poet, am putea spune că ,,Dacă Ivanko nu e, nici revelion și nici distracție nu e”. Anul acesta, la Reșița, de Revelionul sârbesc, În compensare, vă oferim imagini de arhivă de la revelioanele din anii anteriori, din anii normali, din anii liniștiți, parcă fără griji în comparație cu ce se petrece în lume acum.

Deci, asta e!

ATEȚIE! MATERIALELE VIDEO SUNT DIN ARHIVA INFOCS.RO SI REPREZINTĂ PETRECERI DIN ANII ANTERIORI

Comentarii

comentarii