Lunea curată- Lunea vaselor – Traditii si Obiceiuri din Postul Mare la Târnova VIDEO

Chiar dacă oamenii au ajuns pe Lună și au în vizor planeta Marte și mulți dintre copiii mai mici de la oraș nu au văzut o vacă sau o capră decât în poze sau la televizor, mai sunt locuri minunate în care tradiția din bătrâni și arhaismul încă se păstrează.

Un asemenea loc minunat este comuna Târnova – loc aflat la nici 30 de km de Reșița, dar unde sătenii mai păstrează obiceiurile din bătrâni, tradiția strămoșească și le duc mai departe.

Și cum să fie altfel când ,,profesoară și tăinuitoare” a tradițiilor și obiceiurilor este mama Rica? Un asemenea obicei este legat de începutul postului mare, mai exact, de ,,Lunea curată”.

 

Prima zi a postului Mare se mai numeste şi Lunea curată, zi în care potrivit tradiţiei, oamenii obişnuiesc să purifice, să curățe spaţiul în care trăiesc prin obiceiuri rituale, potrivit romanianmonasteries.org. În această zi, femeile nu lucrau nimic în afară de spălatul ritual al vaselor pe care, mai apoi, le urcau în podul caselor.

În Banat de exemplu, prima zi de post se numeste Spolocanie. Atunci, oamenii se spală cu băutură la cârciuma satului de mâncarea de dulce pe care au consumat-o până acum. În trecut, la aceste petreceri cu băutură participau şi femeile care veneau, de ochii lumii, cu furca de tors la brâu.

Comentarii

comentarii