VIDEO Mafia pădurilor pierde teren în Caraș Severin

Peste 200 de mii de hectare de pădure au fost recuperate de Direcția Silvică din Caraș-Severin, în urma proceselor derulate în dosarele de retrocedare ilegală a pădurilor. Păstrând trendul de la nivel național, multe dintre solicitările de retrocedare s-au dovedit a fi cel puțin dubioase. Așa că Direcția Silvică a acționat solicitanții cu probleme în instanță, câștigând în cele mai multe cazuri. Astfel silvicultorii din Caraș-Severin au ajuns să administreze cel mai mare fond forestier public din România, întrecând la limită județul Suceava.

Grupuri de interese, mânării la nivel înalt și amenințări. În joc – zeci de mii de hecatre de pădure, care valorează milioane de euro. Este o scurtă variantă de ilustrare a celui mai mare jaf din pădurile Rămâniei. Un film realizat de Romsilva dezvăluie, din perspectiva instituției, adevărul din spatele retrocedărilor ilegale, cu trimitere directă la implicarea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și a prefecților în încercarea de a devaliza pădurile țării. Acuzați, în urmă cu câțiva ani că se opuneau retrocedărilor de pădure, silviciiâultorii vin acum cu dovezi care indică adevăratul inamic al statului român: ANRP și grupurile de interese din jur. Mii de procese au avut loc în ultimii ani, iar pe cele mai multe Romsilva le-a și câștigat, reușind să recupereze zeci de mii de hectare de pădure înstrăinate ilegal. În Caraș-Severin, Comunitatea de Avere Caransebeș, formată din descendenții grănicerilor din Banatul de Munte, a solicitat, pe baza legilor de reconstituire a dreptului de proprietate, 115 mii de hectare, la vremea aceea cea mai întinsă proprietate din țară pentru care se solicita retrocedarea. Documentele prezentate nu făceau, însă, dovada calității de moștenitori a solicitanților, așa că Direcția Silvică nu a permis înstrăinarea pădurilor, și a acționat gruparea în instanță. La fel s-a întâmplat și cu solicitările venite din partea UCMR și CSR, care doreau să pună mâna pe pădurile UDR-ului. În total 220 de mii de hectare de pădure au fost recuperate de Direcția Silvică în fondul forestier al județului.

Fondul forestier proprietate publică a statului român ocupa, în 1991, o suprafață de aproximativ 6,3 milioane de hectare. Acum, ca urmare a legilor de reconstituire a dreptului de proprietate, acesta s-a diminuat la jumătate, ajungând la puțin peste 3,2 milioane de hectare. În județul Caraș-Severin, din 260 de mii de hectare solicitate spre retrocedare, doar 45 de mii au fost validate de Comisia Județeană. În acest moment, fondul forestier administrat de Direcția Silvică a județului Caraș-Severin, are o suprafață de 345 de mii de hectare, și este cel mai mare din țară, depășind Suceava, care are în jur de 344 de mii de hectare.

Comentarii

comentarii