Mare sărbătoare creștină azi: Rusaliile ! Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh. Este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște.  Anul acesta prăznuim Rusaliile pe 16 iunie.
A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea română „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea sărbătorii de Rusalii este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară.
duminica-mare-traditii-si-obiceiuri-de-rusalii-1fe1aae8be2c63_92511700
Sărbătoarea Rusaliilor este marcată diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Conform etnografilor, în Dobrogea, Moldova și Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de trei zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de şapte zile, iar în Banat, opt zile.

De Rusalii creştinii merg la biserică şi participă la Sfânta Liturghie, slujba în cadrul căreia li se împart frunze de tei sau de nuc sfinţite. Acestea se agaţă la uşi, având menirea de a proteja familia de necazuri.
60304251
Astăzi, de Pogorârea Sfântului Duh, la sfârșitul slujbei, preoții vor citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc sau de tei, care simbolizează „limbile de foc” pogorâte peste apostoli.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii

De Rusalii nu se intră în vie şi mai ales nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Conform tradiţiei româneşti, cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinstește cum se cuvine ziua. De asemenea, în ziua de Rusalii nu este bine să te cerți cu alții pentru că vei „fi luat din Rusalii”. Se mai spune că persoanele care dorm în noaptea de Rusalii sub cerul liber vor cădea sub puterea ielelor.
rusalii-hora-ielelor
Totodată, în Duminica Rusaliilor nu este bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Potrivit tradiţiei, de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu trebuie să culegi plante tămăduitoare.

Obiceiuri de Rusalii

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, ce aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte şapte-opt, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

Un alt obicei specific Rusaliilor, care se întâlnește prin zonele Ardealului, poartă numele de „Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune care se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii. La un moment dat, boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul care urmează.
61675536
Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă
calusul
Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții, dintre acestea câteva mai cunoscute, sunt următoarele:

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;
De la Rusalii, timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;

Sau:

După Sfânta Înălţare,
în ritualuri creştine,
prăznuită-i sărbătoare
numită Sfânta Treime.

Că Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt,
prin religie creștină,
uniţi în cer şi pe pământ,
sunt Trinitate Divină.

Ritual creștin și biblic,
“Moşii” prăznuiți prin vremuri,
adună morții-n pomelnic,
la străbune obiceiuri.

Spre eternă amintire
se slujește de duhovnic,
colivă, spre pomenire
celor duși din timp vremelnic.

Se-mpart vase cu mâncare
de sufletele morților
care stau în așteptare
spre cinstirea jertfei lor.

Cu agheazmă sunt stropite
livezi, vii, leguminoase,
după obiceiuri sfinte.
Pentru recolte mănoase.

Cine muncește-n Rusalii,
e pocit de sărbătoare.
Drama-și duce-n funeralii,
că nu are vindecare.

De Rusalii, în biserici
sunt sfinţite frunze de nuc.
Se-mpart la creștinii laici,
că sănătate le aduc.

Sau proaspete rămurele
de tei pun oamenii la brâu.
Să îi ferească de iele,
când merg să bea apă din râu.

Tradiții perpetuate
readuc la sărbătoare,
obiceiuri adunate
în dogmele populare.

Autor, Maria Filipoiu

Comentarii

comentarii