VIDEO Mii de credinciosi in pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic

Mii de credinciosi au participat si in acest septembrie calduros la traditionalul pelerinaj organizat, in fiecare an de praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, pe Muntele Mic, in judetul Caras-Severin, la crucea inaltata pe varful muntelui in memoria eroilor banateni care s-au jertfit in razboaie. Zeci de clerici și zeci de ostași ai Armatei Române, alături de ei fiind mii de credincioși, au întâmpinat moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, la intrarea din stațiunea Muntele Mic. În sunetul famfarei armatei, pelerinii au urcat în procesiune cu sfintele moaște până la crucea-monument, la baza căreia a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.
Pelerinii, in funte cu Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Mitropolitul Banatului, si Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, au urcat la Crucea-monument de pe Muntele Mic pentru a se reculege si pentru a cinsti memoria ostasilor banateni. Procesiunea pana la crucea-monument a fost precedata de intampinarea moastelor Sfantului Iosif ce Nou de la Partos, la troita de la intrarea in statiune. In Altarul de vara amenajat la baza crucii, a fost oficiata Sfanta Liturghie de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Muntele Mic este un loc cu rezonante spirituale puternice, aflat in vecinatatea Muntelui Sfant al geto-dacilor – Muntele Gugu. Din 1936, aici se afla crucea-monument ce aminteste de eroii cauzei nationale a romanilor. Pentru pomenirea acestora, a fost savarsita o slujba, au fost depuse coroane iar ,,Brigada 18 Infanterie Banatul” a prezentat un ceremonial militar.

Crucea-monument de pe Muntele Mic a fost, initial, din lemn, insa, ulterior, a fost reconstruita pe structuri metalice. Crucea este electrificata si, cand este vreme buna, este vizibila de la mare distanta.

Comentarii

comentarii