VIDEO Milionarii cărășeni, in arest la domiciliu

Afaceristii cu firme de constructii din Caransebes au reusit sa stranga averi de neimaginat de pe urma mecanismului evazionist complex prin care au fraudat statul. Nu mai putin de 10 milioane de euro au gasit procurorii intr-un cont al lui Ion Bejerita. Atat contul cat si bunurile lui Bejerita si Obrejan au fost puse sub sechestru, iar cei doi milionari se afla acum in arest la domiciliu.
Ion Bejeriță și Axente Obrejan au părăsit arestil Poliției Capitalei, după ce judecătorii au decis că nu este nevoie de arestarea lor preventivă. În schimb instanța de judecată a dispus arestul la domiciliu pentru cei doi afaceriști. Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție îl acuză pe Ion Bejeriță de evaziune fiscală, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Axente Obrejan este acuzat de aceleași infracțiuni, la care se adaugă încă două: complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălarea banilor. Decizia magistraților nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de procurori cât și de cei doi inculpați.

După oamenii de afaceri Ion Bejeriță și Axente Obrejan, al treilea constructor cercetat pentru evaziune fiscală căruia i s-a pus sechestru pe o parte din bunuri este Trandafir Rădoia, Și acesta a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă magistraților de la Tribunalul București, însă aceștia au decis în primă instanță că va fi cercetat mai departe sub control judiciar.Procurorii îl acuză pe Rădoia de evaziune fiscală,spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. „În perioada 2007-2013, inculpatul Rădoia Trandafir, în calitate de administrator al S.C. RI SRL și S.C. RFI SRL, a înregistrat 125, respectiv 99 de facturi fiscale reprezentând operațiuni nereale de achiziții de bunuri și prestări servicii, emise de firme, unele reale, altele fantomă, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit și TVA. Astfel, inculpatul s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu 3,93 milioane lei. Totodată, acesta a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile societăților pe care le administra în conturile mai multor firme de tranzit şi societăţi de tip fantomă, de unde a fost retrasă, prin intermediul altor două persoane, suma totală de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al căror administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o albire a respectivelor sume de bani, de unde au fost apoi ridicate în numerar, fără vreo justificare legală”, se arată în referatul procurorilor. Ca și în cazurile Bejeriță și Obrejan, ceilalți doi oameni de afaceri din zonă care au probleme cu legea, și Rădoia s-a ales cu sechestru pe bunuri. Este vorba de trei terenuri arabile, o fâneaţă, aproape 12 mii de metri pătrați de pădure, trei clădiri, o sală de sport și un teren de fotbal situate în Caransebeș. De altfel, procurorii mai spun că Rădoia a derulat activităţi comerciale aflate în strânsă legătură cu cele desfăşurate de firme administrate de Bejeriță și Obrejan.

Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au deconspirat un mecanism uriaș de îmbogățire ilegală în zona Caransebeș. Anchetatorii au filat afacerile dubioase conduse de Ion Bejeriță și Axente Obrejan timp de mai mulți ani. Astfel au descoperit care erau modalitățile de fentare a statului utilizate de cei doi pentru a se îmbogăți. De-a lungul timpului, Ion Bejeriță și Axente Obrejan, zis Arabela, au reușit să strângă sume uriașe din activitățile ilicite pe care le-au derulat. Procurorii au dispus sechestru asigurator pe nu mai puțin de opt imobile aflate în proprietatea lui Arabela. În același timp anchetatorii au pus poprire pe un cont aflat pe numele lui Bejeriță, în care se află peste 10 milioane de euro.

Comentarii

comentarii