VIDEO Militienii din Politia Romana – Cum musamalizeaza oamenii legii din Resita un caz deosebit de grav

Am primit pe adresa redacţiei scrisoarea domnului Sorin M. din Reşita care ne povesteşte întâmplarea prin care a trecut dansul şi familia sa şi în care aduce grave acuzaţii sistemului militienesc din Poliţia Romana, în care acuza felul în care încă se mai lucrează în Poliţie şi a felului cum este tratat cetăţeanul. Lucrurile sunt grave, foarte grave şi denotă sistemul birocratic în care se lucrează în asemenea cazuri. Spunem asta şi o susţinem fiindcă am fost, din nefericire, protagoniştii unei asemenea întâmplări, tot cu un ,,miliţian” ajuns poliţist peste noapte. Dar despre acest lucru, discutăm altă dată pentru a nu amesteca lucrurile şi pentru a nu fi acuzaţi de subiectivism. Folosim doar iniţialele – după modelul în care se lucrează în Poliţie, vă redam mai jos scrisoarea domnului Sorin M. în care îşi exprimă totalul dezacord în care a fost tratată o problemă deosebit de gravă: tâlhărirea fiului său ziua în amiaza mare în plină stradă. Ba mai mult, omul a făcut muncă poliţiştilor, dar degeaba: a găsit probe, dovezi, martori, a descoperit făptaşul şi….atât. Poliţia nu ia măsuri fiindcă hoţii sunt minori şi ,,nu a curs sânge”. Adică 3 indivizi – fie ei si minori – se constituie in grup organizat, au tâlhărit şi furat, dar din punct de vedere legal sunt minori. Culmea acestei întâmplări o reprezintă faptul că, pentru aşi ,,face dosarul mai uşor” – cu bună ştiinţă, poliţistul a modificat datele şi a influenţat declaraţiile reclamanţilor și a ignorat total procedura. Adică, pe victima a tratat-o ca pe un adult, iar pe ,,bieţii hoţi”, îi tratează ca pe nişte bieţi copilaşi nevinovaţi. După ce au tâlharit, cei trei s-au dus la jocuri de noroc, loc din care au fost scosi afara de angajatii localului si trimisi acasa.

Numai că de această dată, se pare că domnul miliţian şi-a cam găsit naşul: tatăl minorului păgubit a pornit propria anchetă, a descoperit mult mai multe lucruri şi a făcut şi treaba poliţiştilor. Ba mai mult, fiindcă se simte jignit în demnitatea lui de cetăţean plătitor de taxe, de român care în final îi asigura salariul domnului miliţian – pardon, poliţist, a sesizat şefii respectivului poliţist cu mentalitate militieneasca şi, săptămâna viitoare, va pleca la Bucureşti la MAI în audienta.

Povestea începe în dată de 31.08.2016. Iată ce spune Sorin M. în scrisoarea dansului făcută publică pe fb într-un grup special creat, grup public în care fiecare îşi poate spune întâmplările prin care a trecut sau experienţele proaste cu lucrători din poliţie: https://www.facebook.com/groups/549238551950753/?fref=ts

,,În jurul orelor 14, fiul meu minor în vârstă de 13 ani, este tâlhărit şi deposedat de un telefon Samsung S6 Edge+ de către trei minori de etnie rromă. La fata locului s-a deplasat un echipaj de poliţie care i-a transportat pe fiul meu şi pe mama acestuia ( care a ajuns la faţa locului înaintea echipajului de poliţie). Ajunşi la poliţie au fost preluaţi de către cms.şef Ion Nicusor care prin încălcarea art.124 din NCPP ( ” Audierea martorului minor în vârstă de până la 14 ani are loc în prezenţa unuia dintre părinţi, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituţiei căreia îi este încredinţat minorul spre creştere şi educare”) l-a audiat pe fiul meu, şi a încercat prin presiune să-i influenţeze declaraţia : ” Sigur nu le-ai dat de bună voie telefonul? Eşti sigur nu le-ai vândut telefonul ? Eşti sigur că nu i-ai cunoscut pe cei trei dinainte”? După audiere i-au fost arătate fiului meu mai multe fotografii iar în una dintre ele fiul meu l-a recunoscut pe unul dintre autori, de fapt un client minor al poliţiei din Câlnic cunoscut sub porecla de „Fernando”.

Profitând de mai multe circumstanţe, faptul că soţia mea nu a apucat să stea de vorbă cu fiul meu înainte de audiere, soţia mea se afla în stare de şoc, soţia mea nu a mai fost chemată niciodată la poliţie să dea declaraţii, poliţistul a început să-i dicteze soţiei mele declaraţia scrisă . La un moment dat poliţistul i-a spus soţiei să scrie că :” Telefonul a fost sustras fiului meu fără ca aceasta să observe”, soţia mea s-a oprit din scris şi i-a spus poliţistului că nu aşa s-a întâmplat, dar acesta i-a spus:” Lăsaţi doamna, scrieţi aşa cum vă spun eu că aşa e bine..” .

Prin acest lucru poliţistul a încercat din start şi cu premeditare să minimalizeze gravitatea faptei săvârşite de către cei trei minori, şi să o transforme din tâlhărie infracţiune prevăzută de „Art. 233 Tâlhăria – Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru că făptuitorul să-şi asigure scăparea se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

După aproximativ o oră după ce soţia mea a dat declaraţia la poliţie, am ajuns acasă, am luat la cunoștință de abuzurile săvârşite de poliţist şi în jurul orelor 15:30 în aceeași zi m-am prezentat la Poliţia Municipiului Reşita cu actele telefonului furat şi dorind să contest şi să aduc modificări declaraţiei date de soţia mea. Dar surpriza, deşi programul de lucru este de la 08:00 – 16:00 , la orele 15:30 poliţistul nu a fost de găsit sau nu a dorit să vină să stea de vorbă cu mine.

Tot în după amiaza zilei în care a avut loc tâlhăria , m-am deplasat în zona Câlnic în care fiul mei i-a văzut pe minori înainte să-l tâlhăreasca, acolo este un magazin, am luat legătura cu patronul magazinului respectiv iar acesta cu amabilitate mi-a permis accesul la înregistrările de pe camerele de supraveghere ale magazinului, iar acolo am găsit nişte imagini în care apăreau cei trei minori care au comis tâlhăria. După vizita la acest magazin m-am deplasat însoţit de fiul meu în cartierul rromilor unde i-am văzut pe cei trei minori, doi au fugit la vederea fiului meu iar al treilea, cel care a stat de „şase” a venit şi mi-a spus că nu el a luat telefonul ci Fernando şi Sergiu. După aceste imagini am făcut nişte poze pe care le am dat şi poliţiei, iar ulterior le-am indicat poliţiştilor şi unde este magazinul respectiv că să meargă să îşi ia imaginile video respective.

Joi 01.09.2016 orele 10 :00 m-am prezentat din nou la poliţie , poliţistul a fost la birou dar nu a dorit să vină să stăm de vorbă pe motiv că are mult de lucru.

Vineri 02.09.2016 orele 10:00 povestea s-a repetat din nou şi surpriză, poliţistul a venit să stea de vorbă cu mine, i-am spus că vreau să modific declaraţia data dar m-a refuzat pe motiv că nu se poate .. iar când i-am reproşat faptul că l-a audiat pe fiul meu fără prezenţa soţiei mele şi prin încălcarea legii poliţistul foarte senin mi-a spus : ” nu a fost o audiere, eu doar am stat de vorbă cu fiul dumneavoastră”… iar când i-am atras atenţia că după acest „stat de vorbă” a rezultat o declaraţie s- enervat, s-a ridicat şi a plecat.
Fiind nemulţumit de atitudinea total dispreţuitoare şi fără respect a poliţistului, m-am înscris în audienţă la adjunctul Poliţiei municipiului Reşita cms.şef Dragomir Traian.

Marţi 06.09.2016 am stat de vorbă cu acesta, i-am înmânat doua cereri la care încă mai aştept răspuns, şi surpriză aflu că dosarul a fost înregistrat în evidenţele poliţiei că ” furt cu autor necunoscut”.. deşi în data de 31.08.2016 fiul meu l-a recunoscut în fotografii pe unul dintre autori. I-am cerut din nou ca declaraţia soţiei să fie modificată fiindcă nu prezintă realitatea, dar din nou am fost refuzat de data aceasta pe motiv ca dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşita, totodată domnul cms şef Dragomir T reproșându-mi faptul că nu am cerut să fie modificată declaraţia soţie până atunci, deşi eu de o săptămână, zi de zi, am încercat acest lucru şi mi-a recomandat să mă adresez procurorului ptr a obţine acest lucru.
Când am întrebat de ce lucrurile merg aşa greu, mi s-a spus că aşa este procedura, mai ales că nu a fost ceva grav..??? Când am întrebat ce înseamnă o tâlhărie gravă mi-a răspuns, citez: că ,,este grav atunci când se „lasă” cu vătămare corporală, cu leziuni”.. adică poliţia se”mişca” mai repede doar când se lasă cu „vărsare” de sânge..??

Vineri 09.09.2016 am depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşita prin avocatul meu o plângere penală în care solicităm ca fiul meu să fie reaudiat în prezenţa avocatului şi reîncadrarea juridică a faptei din furt cu autor necunoscut în tâlhărie.

Marţi 13.09.2016 am fost chemat la poliţie împreună cu fiul meu pentru că acesta să recunoască din fotografii autorii tâlhăriei, fiul meu nereuşind să facă acest lucru fiindcă i-au fost prezentate fotografii mai vechi ale minorilor din 2014-2015 care nu mai corespundeau din punct de vedere fizionomic cu fizionomia actuală a minorilor. I-am comunicat poliţistului respectiv că fiul meu a făcut deja o recunoaștere din fotografii şi a indicat unul dintre autori, dar pozele respective erau într-un alt PC şi colegul respectiv nu era la serviciu atunci. Totodată, i-am comunicat şi acestui poliţist locaţia magazinului de unde poate să preia imagini video cu cei trei minori, şi persoana şi adresa unde a „ajuns” telefonul fiului meu, cât şi persoana de la cine a cumpărat acest individ telefonul. Aceste informaţii le-am aflat de pe surse din cartierul de rromi.

Vineri 16.09.2016 am fost la Parchetul de pe lângă Tribunalul Reşita şi am depus o cerere prin care solicităm informaţii cu privire la dosarul cu numărul 3336/05.09.2016 şi totodată o copie după declaraţia cu numărul 132/31.08.2016 data de soţia mea întrucât doresc să o depun ca probă la plângerea penală pe care o voi face împotriva comisarului şef Ion Nicusor.

Aceasta este pe larg povestea mea care din păcate nu se termină aici, deci va urma”…


Sorin M.

Comentarii

comentarii