VIDEO Ministrul sanatatii este dezinformat – La Spitalul Judetean din Resita se pot efectua cu succes recoltări de organe

Ministrul sanatatii este dezinfortmat – La Spitalul Judetean din Resita se pot efectua cu succes recoltări de organe, lucru care s-a și întâmplat în 2014. Un scandal provocat intenționat, sau o informare defectuoasă în cadrul Ministerului Sănătății? Oricare ar fi adevărul, cert este că Spitalul Județean de Urgență din Reșița a fost din nou aruncat într-un scandal de nivel național: de data aceasta referitor la acreditarea pentru prelevarea de organe. Ministrul Sănătății spune că spitalul nu avea dotările necesare în momentul în care a primit acreditarea. Managerul Dumitru Secășan îl contrazice, și dă asigurări că la Reșița se pot efectua cu succes recoltări de organe, lucru care s-a și întâmplat în 2014.

Un nou scandal s-a iscat la Spitalul Județean de Urgență Reșița, ca urmare a unui anunț făcut de Ministrul Sănătății, conform căruia Corpul de Control al Ministerului ar fi descoperit nereguli la acreditarea spitalului pentru recoltarea de organe. În momentul acreditării, spune Vlad Voiculescu, Centrul de Recoltare de la Reșița și alte 3 din țară nu aveau electroencefalograf, aparatul cu ajutorul căruia se declară moartea cerebrală. În același timp, ministrul mai face o declarație: și anume că la nivelul respectivelor unităților sanitare nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent. Informație complet falsă. La spitalul din Reșița a avut loc cu succes o prelevare în 2014, spun reprezentantii unitatii.

Centrul de Recoltare de la Reșița a primit acreditare în 2013, moment în care Spitalul Județean avea două aparate care măsoară activitatea cerebrală, ambele pe Secția de Neurologie. Singura neregulă constatată în acte este aceea că niciun aparat nu era în permanență în Centrul de Recoltare, ci erau utilizate pe secții. Între timp spitalul a mai cumpărat un EEG și pentru Centrul de Recoltare, care stă nefolosit, în așteptarea donatorilor.

Potrivit unui document provenit de la Agenția Națională de Transplant, Spitalul Județean din Reșița nu a solicitat acreditarea pentru recoltarea de organe, ci a fost nominalizat de această instituție, în cadrul programului național de transplant de organe, țesuturi și celule.

Comentarii

comentarii