VIDEO Ministrul Tineretului și Sportului prezent la Reșița

Ministrul Tineretului și Sportului prezent la Reșița. Gazdele fostei campioane olimpice și actual ministru, au fost președinții Organizațiilor Municipale și Județene ale PSD: primarul Mihai Stepanescu și deputatul Ion Mocioalcă. Descentralizarea poate ajuta cluburile și bazele sportive să renască. Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a venit în Reșița unde a susținut o conferință de presă la sediul județean al PSD. Fosta campioană a prezentat câteva din proiectele susținute de către ministerul pe care-l conduce, dar a vorbit și despre proiecte vizate în viitor.

[youtube id=”xnEnLTe8Xeg”]

În cadrul conferinței s-a amintit despre amenajarea unui teren cu zgură ce aparține Clubului Sportiv Municipal din Reșița, dar și despre amenajarea unui teren sintetic în Oțelu Roșu.
”Trebuie să recunosc că astăzi Ministerul Tineretului și Sportului nu este un minister foarte bogat și nu are foarte mulți bani pentru reabilitarea sau pentru modernizarea bazelor sportive din România. De aceea insist pentru descentralizare. Sunt unul dintre miniștrii foarte aplecat către descentralizare pentru că bazele sportive și tot ce înseamnă cluburile sportive din România trebuie să aparțină comunității”, a precizat ministrul Szabo.

Printre proiectele pe care a precizat că a început să le susțină din momentul în care a devenit ministru au fost: promovarea sportului de masă, sportul de mare performanță, dar mai ales infrastructura sportivă. A triplat bugetul sportului de masă și a susținut finanțări pentru federațiile naționale. Aceste federații pot aplica pentru un proiect de finanțare care poate ajunge până la 70 de mii de euro. Se pune accent pe federații deoarece prin federații mesajele se pot fi transmise către copii iar aceștia sunt susținuți să practice sport. De asemenea tot prin federații se susține sportul de performanță și astfel se încearcă o pregătire a cât mai multor sportivi pentru competițiile internaționale de mare clasă.

Infrastructura sportivă s-a orientat spre modernizarea și refacerea a 53 de obiective care se adresează atât sportului de masă cât și celui de mare performanță, după cum a mai susținut ministrul tineretului și sportului.

Printre realizările ministerului pe care-l conduce s-au mai numărat și inaugurarea mai multor baze sportive și săli de sport în anumite zone din țară.

Ministrul Gabi Szabo, consideră că situația existentă în domeniul sportului progresează cu pași mici din lipsă de fonduri la minister și mai ales pentru că în infrastructura sportivă nu s-a investit nimic de 20 de ani.

Până în 2017 dorește ca toate bazele și cluburile sportive să fie date comunităților locale pentru că doar așa pot supraviețui, deoarece în momentul de față toate acestea sunt subfinanțate.

Se speră ca la nivel local Clubul Sportiv Municipal să renască, iar după spusele ministrului de la sport, doar o descentralizare ar putea salva situația pentru că autoritățile locale pot găsi surse de finanțare mult mai ușor.

Potrivit ministrului Gabriela Szabo, zilele trecute s-a încheiat sesiunea de proiecte la care Federaţiile naţionale au aplicat, un proiect putând ajunge până la 70 mii euro, aceasta însemnând partea de logistică, inclusiv partea de marketing şi promovare. În opinia sa, este important ca mesajul Ministerului Tineretului şi Sportului să ajungă la copii, care să vină mai apoi şi să descopere sportul. În ceea ce priveşte infrastructura sportivă, Ministerul Tineretului şi Sportului a avut o mare deschidere la Ministerul Dezvoltării, fiind semnat şi un protocol, ce prevede suma de 103 milioane euro, prin care trebuie terminată construcţia a 53 de obiective, care se adresează atât sportului de masă, cât şi celui de mare performanţă.

În aceeaşi conferinţă de presă, vicepreşedintele PSD, deputatul Ion Mocioalcă, a adus la cunoştinţă faptul că judeţul Caraş-Severin a primit încă şapte microbuze, care se adaugă altor 12, venite într-o tranşă anterioară.

În plus, municipalitatea reşiţeană are pregătite o serie de studii de fezabilitate, în ceea ce priveşte bazele sportive, care i-au fost prezentate ministrului Gabriela Szabo.

Comentarii

comentarii