VIDEO Mirodenia cu preţ de aur – Şofran – Made by Caras Severin

La Berzovia se cultivă „aur roşu”. Este vorba despre şofran, supranumit aşa datorită faptului că este cel mai scump condiment din lume. În funcţie de calitate, preţul unui kilogram poate ajunge şi la 40.000 de euro.

La Berzovia, procesul de recoltare a şofranului tocmai s-a încheiat. Pe plantaţia înfiinţată de Vincent Dubuisson, un fost ofiţer în armată belgiană stabilit de 12 ani în România, mai găseşti, ici, colo, câte o floare. Toate au fost culese cu grijă şi, în urma unui proces laborios, se obţine şofranul pur.

Ajutat de soţia sa românca, Loredana, Vincent a început să cultive şofran în urmă cu 3 ani, întâi doar pe 200 de metri pătraţi. Acum, a ajuns la o suprafaţă de 4 hectare de pe care a obţinut aproape 1 kilogram de şofran.

Şofranul de Berzovia ajunge în bucătăriile restaurantelor de lux din Belgia dar şi din Bucureşti. Loredana şi Vincent au, însă, şi clienţi care îl cumpăra în scop terapeutic, pentru diferite afecţiuni.

Anul acesta, Vincent a înfiinţat şi o pepinieră de bulbi şi intenţionează să îşi extindă propriile culturi la 3-4 hectare.

Comentarii

comentarii