Actualitate

VIDEO Moş Niculae a venit aseară la copiii cuminți din Resita

Sfântul Niculae, sau Nicolae în vestul țării și în Transilvania, este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii ortodoxe. Potrivit tradiţiei, de praznicul Sfântului Niculae, copiii primesc cadouri iar cei neascultători, câte o jordiţa. Odată cu sărbătoarea Sfântului Niculae, la români începe şi perioada colindatului, perioada care se va încheia pe 7 ianuarie la Sfântul Ion.

Dacă micuţii care locuiesc la case l-au aşteptat pe Moş Niculae la fereastră, copiii care locuiesc la bloc, l-au aşteptat pe Moş Nicolae cu ghetuţele curate şi cu emoţie la ușa apartamentului. Ştefan şi-a spălat cu atâta abnegație ghetele încât au trebuit uscate pe calorifer. Moșul a fost darnic și i-a adus multe dulciuri și cărți. Unde mai pui că a venit de două ori la ușă uitând probabil prima oară să lase tot ce era pregătit pentru Ștefan.

De obicei, Moș Niculae aduce dulciuri, iar celor mai puțini cuminți, câte o nuielușă. La Ștefan nu a fost cazul, dovadă că micuțul de clasa a I a a fost un copil cuminte. De fapt, a și spus că va împărți dulciurile cu prietenii săi și s-a bucurat forte tare de cărțile primite.

Bătrânii, în ziua de Sfântul Niculae, aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi care se păstrează în apă până de Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat plin de roade şi satisfacţii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicuale, feciorii se organizează în cete şi îşi aleg gazdă în casa căreia vor face repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou.

Comentarii

comentarii