VIDEO Obicei din moși și strămoși păstrat la Doclin, Cei 44 de mucenici
Credincioşii ortodocşi îi cinstesc luni, 9 martie pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care, pentru credinţa lor, au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricolă. Şi fiindcă bănăţenii sunt mai cu moţ, ei cinstesc de fapt 44 de mucenici. Nu mă întrebaţi de ce, n-am reuşit să aflu, aşa că , poate aflaţi voi şi ne spuneţi şi nouă. Aşa cum cere tradiţia şi cum este încă păstrată în multe sate bănăţene, în această zi, în Banat sa fac mucenici dulci – nu de dulce – ce se dau de pomană. Noi am mers şi de această dată la Doclin unde cu ajutorul părintelui Ovidiu şi al sătenilor, am pregătit o porţie tradiţională de mucenici. dar, înainte de a porni la drum cu reţeta, să vedem ce spun cărţile despre această sărbătoare.
[youtube id=”Sy6bW_72tFk”]
Cei 40 de mucenici, sau 44 – nu contează, originari din Capadocia (Asia Mică) – asta este sigur, erau ostaşi în Legiunea a XII-a Fulminata, staţionata la Melitene (Armenia) şi condusă de guvernatorul Agricolă. În armata romană exista obiceiul ca principalul cult să fie adresat împăratului. Cei 40 de ostaşi romani din Legiunea a XII-a Fulminata au refuzat să se jertfească împăratului şi zeilor, motiv pentru care au fost întemniţaţi, iar opt zile mai târziu, au fost judecaţi. Sfinţii mucenici au mărturisit pe mântuitorul Hristos cu toată credinţa şi tăria sufletească şi, de aceea au fost omorâţi.
Numele celor 40 de Sfinţi Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.
Soldaţii au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să stea toată noaptea în mijlocul unui lac din apropierea Sevastiei. Pe când se aflau în mijlocul apei, unul dintre ei, ieşind din lac, a fost băgat în apă caldă şi a murit. Văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei, unul dintre ostaşii care erau de pază acolo a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat.
Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. Aceştia pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în formă cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă.
Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Se mai spune că, în acesta zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.
Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.
Un bărbat, ca să dovedească faptul că este bărbat adevărat, azi trebuie ,,să dea peste cap” 40 de pahare cu băutură: de la vin la rachiu, dar apa nu se pune la socoteală. Nici capacitatea paharelor nu este specificată.